Gazdaság

Válságállóvá kell tenni az élelmiszeripar minden területét

A hazai élelmiszerlánc az eltelt hónapok nehézségei ellenére, a világjárvány alatt is bizonyította felkészültségét, teljesítőképességét és biztonságos működését, ami a hazai vállalkozások és a Nébih példás együttműködésének is köszönhető – jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a 8. Agóra szakmai konferencia megnyitóján, Esztergomban.

Válságállóvá kell tenni az élelmiszeripar minden területét
A teljes ágazati árbevétel meghaladja a 4 ezer milliárd forintot
Fotó: MH/Katona László

A kormánynak továbbra is az élelmiszer- és energiaellátás biztonságának garantálása jelenti az egyik legfontosabb feladatot. Továbbá amennyiben az elmúlt évek élelmiszeripari növekedését nemcsak megtartani, de gyorsítani is szeretnék, akkor válságállóvá kell tenni az ágazat minden területét – jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Az eddigi adatok szerint a teljes ágazati árbevétel meghaladja a 4 ezer milliárd forintot, az élelmiszeripar nyeresége pedig többszörösére növekedett.

A szakmai konferencián megjelent, mintegy 150 Magyar Termék védjegyhasználó cég tulajdonosát tájékoztatta arról az államtitkár, hogy a fejlesztési irányok tervezése során több körben egyeztettek az ipari szereplőkkel, érdekképviseletekkel. A 2021–2027-es forrás tervezésénél a kettős cél a hazai piacok visszaszerzése és az exportképesség fokozása volt. Ezen időszak európai uniós fejlesztési forrásokhoz biztosított nyolcvanszázalékos hazai társfinanszírozás történelmi léptékű fejlesztési lehetőséghez juttatja a magyar mezőgazdaságot.

Kifejtette, míg a 2014–2020-as támogatási időszakban az ágazat számára több mint 468 milliárd forint megítélésére került sor hazai és EU-s forrásból, a mostani (2021–2027-es) időszak még ennél is nagyobb forrással tervez. Csak a Vidékfejlesztési Programból 750 milliárd forintot különítettek el az élelmiszeripari fejlesztésekre. Ennek célja a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának ösztönzése, melyre a külpiaci kereslet is magasabb, így a pályázati felhívásokban az innovációt, a fejlesztési komplexitást kiemelt szempontként veszik figyelembe – tette hozzá Nobilis Márton.

Kapcsolódó írásaink