Gazdaság

Tíz forinttal drágább lesz a tojás

A tojás önköltségének hetven százalékát a takarmány teszi ki, így érthető ha a jelenlegi helyzetben változnak az árak – nyilatkozta portálunknak Pákozd Gergely a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) alelnöke

Tíz forinttal drágább lesz a tojás
Szeptembertől emelik a tojás árát a termelők
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Az aszály komoly költségnövekedést okozott a takarmányra, a búza, kukorica hozzáférhetősége sem egyszerű, nehezebb beszerezni, drágábban, messzebb kell menni és magasabb áron juthatnak hozzá az állattartók” – mondta el Pákozd Gergely, a Tojásszövetség elnökhelyettese arra reflektálva, hogy szeptembertől a tojástermelők nettó tízforintos darabonkénti termelőiár-emelésre kényszerülnek.

Az alelnök úgy magyarázta, a tojás önköltségének hetven százalékát a takarmány teszi ki, így érthető a drágulás, másik fontos befolyásoló tényező a tojás árának emelkedésében, hogy a gazdák működési költségeit az energiaárak emelkedése is megugrasztotta.

A tojástermelők versenyszereplők, akik piaci árat fizetnek az áramért, s még az energetikai szakemberek sem tudják megmondani mi várható, így nem tudni, hogy a tíz forint elég lesz-e arra, hogy minden költségnövekedést fedezzen. Azt tudjuk, hogy elértünk egy olyan szintet, amikor nincs más választás. Amennyiben nem növeljük a tojás árát, veszteséges lesz a működés – fogalmazott Pákozd Gergely. 

Az alelnök arról is beszélt, kétséges, hogy a boltokban a fogyasztó felé hogyan csapódik le az árnövekedés, nem tudni, hogy az áruházak azt teljes mértékben áthárítják a fogyasztóra, vagy nem, mert ennek mindenképpen hatása lesz a tojás fogyasztói árára.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet, az áremelésre a biztonságos hazai ellátás érdekében is szükség van. A jelenlegi gazdasági környezetben felmerül a kérdés a termelőkben, hogy megéri-e új állományokat beállítani a termelésbe, illetve, hogy a jelenlegi költségszinten meddig képesek a termelést finanszírozni – írták.

A közlemény idézi a Tojásszövetség elnökét, aki megerősítette, hogy továbbra sincs tojáshiány, viszont az ellátás határához közelít a hazai szektor. Sütő Zoltán szerint Európa más országaiban is hasonló problémákkal küzdenek a gazdák. Az euró–forint-árfolyam miatt pedig nem várható az olcsó import megjelenése a magyar tojáspiacon.

A tojástermelő gazdálkodók remélik, hogy az áremelkedést nemcsak a fogyasztók, hanem a kereskedelmi szereplők, üzletláncok is elfogadják, és fontosnak tartják, hogy jó minőségű, hazai termelésből származó tojással tudják ellátni a hazai fogyasztókat – írta a Tojásszövetség.

Kapcsolódó írásaink

Az energia drágulása mindenre kihat

ĀA mostani helyzet annyiban speciális, hogy nem közvetlenül a háború, hanem a szankciók akadályozzák az ellátási láncokat és emelik az energiaárakat