Gazdaság

Magyarország méh- és mézszerető ország

Európában hazánkban van az egyik legnagyobb méhsűrűség, minden négyzetkilométerre mintegy 13 méhcsalád jut.

Magyarország méh- és mézszerető ország
A méz a világ egyik legtáplálóbb élelmiszere
Fotó: MH/Purger Tamás

A teljes magyar társadalom rendkívül nagyra becsüli a magyar méhészek munkáját, mellyel elérhetővé teszik számunkra világunk egyik legtáplálóbb és legértékesebb élelmiszerét – jelentette kii Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Méhészeti Kongresszuson, csütörtökön Isztambulban.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy Magyarország az Európai Unió legnagyobb méztermelői közé tartozik. Európában hazánkban van az egyik legnagyobb méhsűrűség, minden négyzetkilométerre mintegy 13 méhcsalád jut.

Magyarországon csaknem 1,2 millió méhcsalád és 20 ezer méhész él. Hazánk ökológiai viszonyai szinte mindenütt kedvezőek a méhészkedésre. Évente 25 és 30 ezer tonna közötti mézet termelünk, melynek 60%-a exportra kerül. Akácmézünk kuriózum, hungarikum, de fajta- és vegyes mézeink is kiváló minőségűek – tette hozzá.

Kifejtette, a méhészek tevékenységét a nemzeti kormány is kiemelten támogatja, ezt bizonyítja az is, hogy beporzási támogatást vezetünk be. 2010 óta már 50 millió euróval támogattuk a termelőket a Méhészeti Nemzeti Programon keresztül. Méh állatjóléti pályázatot hirdettünk egyedülállóan az Európai Unióban 25 millió euró keretösszeggel.

Az intézkedések sikerességét jól mutatja, hogy hazánkban 2010 óta folyamatosan nő az egy főre jutó mézfogyasztás és nem csökken a méhészek száma – emelte ki a miniszter. Nagy István hangsúlyozta, Magyarország és Budapest barátsággal és meleg szívvel várja a világ méhészeit, és méltó helyszíne lehet a 2025-ös Apimondiának.

Kapcsolódó írásaink