Gazdaság

Az Agrárminisztérium aszályhelyzetet hirdetett Magyarország egész területére

Magyarország egész területére aszályhelyzetet hirdetett az agrárminiszter. A korábbi gyakorlattól eltérően már nyár végén kihirdetett aszályhelyzet megalapozza az aszálykárok utáni kárenyhítő juttatás igénylését, és megkönnyíti a termelők ügyintézését az agrártámogatásokhoz kapcsolódó vis maior bejelentéseknél is – tájékoztatott csütörtöki közleményében az Agrárminisztérium (AM).

Az Agrárminisztérium aszályhelyzetet hirdetett Magyarország egész területére
Félig kiszáradt kukoricás az Alföldön (Képünk illusztráció)
Fotó: MH

Az október 31-i törvényi határidő előtt jóval, a Földművelésügyi Értesítő LXXII. évfolyamának 2022. augusztus 19-i számában megjelent az agrárminiszter közleménye, amelynek értelmében a 2022. kárenyhítési évben Magyarország egész területén aszályhelyzet alakult ki, így az ország teljes területén bekövetkezett aszálykárok után lehet majd kárenyhítő juttatást igényelni a kárenyhítési alapból. A károsult termelőknek bizonyos jogosultsági feltételeknek is meg kell felelniük, hogy a kárenyhítő juttatást igénybe vehessék. Erről bővebb információ az alábbi linken érhető el.

A minisztérium közleménye arra is felhívja a figyelmet, hogy az aszályközlemény megjelenése segíti a termelők ügyintézését is: az aszálykárok kapcsán az egyes agrártámogatási jogviszonyokból eredő kötelezettségek teljesítése alóli mentesülés érdekében a Magyar Államkincstárnak küldött vis maior bejelentéseket gyorsabban elfogadhatják. Az ehhez szükséges jogszabály-módosítás hamarosan megjelenik.

Az aszály miatt biztosított rendkívüli hitelmoratórium lehetősége, a biztosítási kárelőleg-fizetés előírása, az öntözéshez kapcsolódó egyszerűsítések és az új takarmányszállítási támogatás mellett az Agrárminisztérium minden olyan adminisztrációs könnyítést megtesz, ami segíti a gazdálkodók életét – hangsúlyozta az AM.

Kapcsolódó írásaink