Gazdaság

A német energiapolitika az unió versenyképességét veszélyezteti

A német kormány energiapolitikai hibái miatt Európára olyan tél vár, amelyhez hasonlót a generációnk még nem élt meg –jelentette ki posztjában Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője.

A német energiapolitika az unió versenyképességét veszélyezteti
Orosz energia nélkül minden idők legkeményebb tele várhat Európára
Fotó: AFP/dpa/Stefan Sauer

A túlzó és megalapozatlan nyilatkozatokra az egész közösség ráfizethet, mert a tagállamok energiapiacai szorosan összekapcsolódnak, és a német ipar visszaesése az egész kontinens gazdaságát magával ránthatja. Jelenleg két álláspont van egymással szemben – részletezte Hortay Olivér.

Az egyik szerint mégsem kellene bezárni a németországi atomerőműveket, a másik, és ez bizonyul döntőbbnek, az energiahiány nem indok arra, hogy tovább működtessék az erőműveket.

Emlékeztetett, tavasszal az unió úgy vélekedett, a gázszállítások leállításával kényszerítheti térdre Oroszországot, ám ez az energiapolitika láthatóan nem jött be. A mai napig jönnek „győzelmi jelentések" arról, hogy több országgal is sikerült megállapodni, és cseppfolyósított földgázzal kiváltható az orosz import. Csakhogy eközben az orosz fél lecsökkentette a szállítást Németországba, miáltal recesszióba taszíthatja egész Európát – ismertette Hortay Olivér.

Az elszálló energiaárak miatt a német vállalatok ötöde már korlátozta termelését, az egyik legnagyobb cég pedig szorult helyzetbe került. A lakosságra kirótt különadóval próbálják megmenteni, azonban ez a tarifák emelkedésével együtt már olyan terhet jelent, amelyet a háztartások nem lesznek képesek kigazdálkodni.

Hortay Olivér szerint túl azon, hogy a különadó sem menti meg a cégeket, a középületek gázfelhasználását követően sor kerülhet lakossági korlátozásokra is.

A német kormány elhibázott gazdaságpolitikája és korábbi ellentmondásos nyilatkozatai lényegében egész Európára kihatnak – mutatott rá Hortay Olivér, hozzátéve, hogy a többi tagország legfeljebb tompítani képes az előidézett problémát, a német ipar visszaesése pedig az egész közösség versenyképességét veszélyezteti. A szakértő szerint Németországnak változtatnia kell, pragmatikus energiapolitikára van szüksége.

Kapcsolódó írásaink

Fogyasztáskorlátozás jöhet Németországban

ĀMinden egyes nappal nő a kockázat, hogy Németország nem tudja feltölteni tározóit – mondta a Magyar Hírlapnak Hortay Olivér – Energetikai együttműködésről tárgyalt a német és a kanadai külügyminiszter