Gazdaság

Igazolatlan származású szamócapalántákat foglalt le az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal

A hatóság kiemelten figyel és kivizsgál minden gyümölcs-szaporítóanyagot kínáló hirdetést

Mintegy 6000, ismeretlen származású szamócapalántát foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a közérdekű bejelentések alapján Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyei szamóca szaporítóanyag-forgalmazóknál tartott próbavásárlások alkalmával augusztus elején.

Igazolatlan származású szamócapalántákat foglalt le az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal
Az illegálisan működő szaporítóanyag-forgalmazók kiszűrése érdekében a szakemberek a jövőben is folyamatosan végzik az ellenőrzéseket
Fotó: MTI

A Nébih keddi tájékoztatása szerint a növényeket gyümölcs szaporítóanyag előállítói (faiskolai) engedély, illetve szaporítóanyag nagykereskedelmi engedély nélkül kínálták eladásra.

A jogszabályi előírásokat be nem tartó piaci szereplőkkel szemben hatósági eljárás indul, ami 250 ezer forinttól ötmillió forintig terjedő minőségvédelmi bírság kiszabását vonhatja maga után – közölte a hatóság.

Az illegális szaporítóanyag-fogalmazás egyaránt veszélyezteti a szaporítóanyag-előállítási, -forgalmazási és -ellenőrzési rendszer hitelességét, illetve a felhasználók, telepítők, gyümölcstermesztők érdekeit – jelezték.

A Nébih felhívta a figyelmet, hogy az értékesítésre ajánlás, bármilyen online felületen történjen is, már önmagában forgalmazási tevékenységnek minősül.

A közlemény szerint a hatóság kiemelten figyel és kivizsgál minden gyümölcs-szaporítóanyagot kínáló hirdetést, egyéb aktivitást. Az illegálisan működő szaporítóanyag-forgalmazók kiszűrése érdekében a szakemberek a jövőben is folyamatosan végzik az ellenőrzéseket.

A jogosultság nélküli, „feketeforgalmazók” a szaporítóanyag felügyeleti jogszabályok megsértése miatti eljárás és bírság mellett számíthatnak a társhatóságok bevonására is. Ha a jogosulatlan fajtahasználat egyértelműen fennáll – hazai vagy európai uniós fajtaoltalommal rendelkező fajták esetén –, a hatóság a fajtajogosultat is értesíti a jogsértést elkövető forgalmazó tevékenységéről.

Kapcsolódó írásaink