Gazdaság

A fogyasztás a második negyedévben is felfelé húzta a GDP-t

A gazdaság teljesítménye az első negyedévben kedvezően alakult, a növekvő infláció ellenére kisebb mértékben ugyan, de továbbra is folytatódhatott a kedvező tendencia. Marad a jegybank szigorú monetáris politikája.

A fogyasztás a második negyedévben is felfelé húzta a GDP-t
A beruházások lendülete kedvezően hat a GDP-re
Fotó: MH/Katona László

A KSH az augusztus 15-i héten két adatot közöl: hétfőn a júniusi építőipari adatot, míg szerdán a második negyedéves GDP-adatokat. Májusban az építőipari termelés kedvezően alakult, havi alapon 5,8, míg éves alapon 9,9 százalékkal bővült a volumene – mondta a magyarhirlap.hu megkeresésére Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője. Kifejtette, az ágazat rendelésállománya továbbra is magas, illetve az új szerződések is kedvezően alakultak májusban, így rövid távon az ágazat teljesítményét az határozza meg, hogy milyen ütemben képes kielégíteni az igényeket. Ezt az építőanyagok hiánya gátolhatja, amelyhez az orosz–ukrán háború is nagyban hozzájárul. Hosszabb távon meghatározó lesz a beruházásokhoz, építkezésekhez szükséges források rendelkezésre állása, amelyet a gazdaság általános állapotán kívül befolyásolnak az uniós források, illetve a vállalkozások számára rendelkezésre álló hitelkondíciók.

A gazdaság teljesítménye az első negyedévben kedvezően alakult, éves szinten 8,2, míg negyedéves szinten 2,1 százalékkal bővült – emlékeztetett Regős Gábor. Az első negyedéves kiugró növekedésben kiemelkedő szerepe volt a kormányzati transzfereknek és így a fogyasztás bővülésének – mutatott rá. A fogyasztás vélhetően a második negyedévben is felfelé húzta a gazdasági növekedést, a hozzájárulás mértéke azonban a növekvő infláció miatt kisebb lehetett. Az építőipari adatok alapján a beruházások szintén inkább felfelé húzhatták a növekedést. Az exporton belül a szolgáltatások pozitívan járulhattak hozzá a növekedéshez a turizmus újranyitása miatt, míg az áruk kereskedelme semleges hatással bírhatott. Ennek megfelelően a gazdasági bővülés várakozásunk szerint a második negyedévben hat-hat és fél százalék körül alakulhatott.

Csütörtökön ismét dönt a jegybank az egyhetes betéti kamatról. Múlt héten a ráta szintjében nem történt változás, és ilyet erre a hétre sem várunk, értéke maradhat 10,75 százalék. Ettől eltérés akkor lehetséges, ha a forint ismét érdemben gyengülni kezd. A múlt heti inflációs adatok nyomán egyértelmű, hogy a monetáris politika szigorítását folytatni kell, erre a monetáris tanács augusztus végi ülésének hetében kerülhet sor.

Ami a nemzetközi piacokat illeti, az Eurostat adatai közül leginkább a szerdai GDP-adatot, valamint a csütörtöki inflációs és építőipari adatot lesz érdemes figyelni Regős Gábor szerint. Ismertette, a GDP az előzetes adatok szerint mind az eurózónában, mind az unió egészében kedvezően alakult a második negyedévben: negyedéves alapon 0,7, illetve 0,6, míg éves alapon mindkét területen négyszázalékos bővülést mutatott. Kérdés, hogy a háború mennyire érintette az egyes országok gazdasági teljesítményét, illetve hogy a következő negyedévekben hogyan befolyásolja azt.

Az infláció az előzetes adatok szerint az eurózónában az előző havi 8,6 százalékról 8,9 százalékra növekedett. Az új adatközlésből kiderül az Európa Unió egészének adata is. Májusban az építőipar teljesítménye havi alapon kismértékben, 0,8 százalékkal nőtt az Európai Unióban, míg az éves bővülés 3,8 százalékot tett ki. A júniusi volumenváltozások az előző havihoz hasonlóan alakulhattak, talán a havi alapú növekedés lehetett némileg alacsonyabb.

Kapcsolódó írásaink