Gazdaság

A befektetők uralják a nyári ingatlanpiacot

Az extrém szabadságolási időszak és a változó gazdasági és társadalmi környezet erős, legutoljára a járvány sújtotta 2020-as év májusában tapasztalt visszaesést jelentett a tranzakciók számában. A kormányzati ösztönzők folytatása hosszabb távon lendületet adhat az ingatlanpiacnak.

A befektetők uralják a nyári ingatlanpiacot
Fontos szempont lett az energiahatékonyság, ugyanakkor a drágább ingatlanokra van nagyobb kereslet
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Júliusban a Duna House által becsült 8 978 adásvétel az előző hónaphoz képest 17, az előző év hasonló időszakához képest húsz százalékkal gyengébb forgalmat mutat. A rezsicsökkentés változásának bejelentése és a továbbra is emelkedő kamatkörnyezet miatti várakozás csökkentette az aktivitást a piacon – közölte pénteken a Duna House. A panellakások forgási sebessége kitart, a vidéki panelek értékesítéséhez mindössze két hónap elegendő és már a fővárosban sem kell sokáig várni a vevőre, kevesebb mint két és fél hónap kell a sikeres tranzakciózáráshoz a házgyári lakások esetében. A használt téglalakások eladási ideje is igazodik a piac ritmusához idén júliusban, a fővárosban átlagosan három hónapba telik eljutni a szerződéskötésig, míg a nyugati országrészben és a főváros belvárosi kerületeiben a tavalyihoz képest most kissé tovább tart az ingatlaneladás. A nemrég bejelentett kormányzati döntések (ötszázalékos lakásáfa, csak és Babaváró folytatása) azonban hosszabb távon erősíthetik az aktivitást a szakemberek szerint.

A Duna House Pénzügyek becslése alapján a jelzáloghitel-piacon is elkezdődött a csökkenő tendencia. Idén júliusban 110 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott, ami 17 százalékos csökkenést mutat a tavaly júliusi 132,6 milliárd forintos tényadathoz képest, az idei júniusi becsléshez képest pedig szintén nyolcszázalékos elmaradásban van.

A Duna House júliusi tranzakciós paraméterei alapján megnőtt az alacsony fenntartási költségű, akár befektetésként is hasznosítható ingatlanok, így a kis lakások iránti kereslet. A fővárosban a befektetők körében kedvelt méretkategóriákba tartozó lakások (20-40 és 60-80 nm) az eladások közel felét fedték le a pesti oldalon. A befektetők számára vonzó belvárosi kerületek iránti érdeklődés is megugrott a fővárosban. A kerületek közötti népszerűségi versenyben Angyalföld után Erzsébetváros, majd Terézváros került dobogóra 2022 júliusában.

Az ingatlanárak sokak által várt mérséklődését a csökkenő vásárlói aktivitás sem hozta meg. Az elmúlt hónap adatai alapján az eladások egyre inkább a magasabb értékkategóriák felé tolódtak el. Országosan (Közép-Magyarország kivételével) a megvalósult tranzakciók 22 százaléka 40 millió forintos érték felett zárult, Pest megyében a júliusban értékesített ingatlanok 42 százaléka 50 millió feletti áron talált új tulajdonosra.

Kapcsolódó írásaink