Gazdaság

Megkezdődött a 3. Terminál előkészítése

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér bővítésére megvannak a tervek, már az első álláshirdetéseket is feladták

Váratlanul életjelet adott magáról Ferihegy 3. – feladta az első álláshirdetéseket az épülő új terminálhoz a Budapest Airport – vette észre a Vg.hu. A ferihegyi repteret üzemeltető cég azzal toboroz, hogy akit kiválasztanak, az részese lehet a legnagyobb repülőtér-fejlesztési projektnek.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér bővítése régóta napirenden van – idézte fel a portál –, legutóbb idén februárban nyilatkozott arról a Budapest Airport vezérigazgatója, Chris Dinsdale, hogy a korábbiaknál is nagyobb beruházások következnek a repülőtéren. Ezek egyike az 1. Terminál újranyitása, ennek előkészítő munkálatai már tavaly megkezdődtek, és most az engedélyezési szakaszban van a folyamat. A másik pedig az új 3. Terminál építése, amelynél ugyancsak elstartolt az előkészület. A tervek megvannak, a repülőteret folyamatosan készítik fel a jelentős építkezésre.

Ha minden a terv szerint halad, akkor az 1. Terminál már 2024 nyarán köszöntheti az utasokat, míg a 3. Terminál várhatóan 2028-ra készül el.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma júliusban 1,294 millió fő volt, ezzel elérte a járvány előtti, 2019-es szint nyolcvan százalékát. A tavalyi év azonos időszakához képest pedig több mint 140 százalékkal nőtt. A Budapest Airport cargoforgalma a globálisan jellemző légi áruszállítási volumencsökkenés ellenére is stabil, a vállalat júliusban több mint 14,6 ezer tonna árut kezelt. Habár a cargo növekedési üteme a budapesti légikikötőben is visszaesett tavasz óta, az első hét hónapban mintegy 113 ezer tonna légi áru fordult meg a budapesti repülőtéren, ami 11,1 százalékkal több, mint 2021 januárja és júliusa között, és 47 százalékkal több, mint a világjárványt megelőző, 2019-es év júliusig tartó időszakában.

Kapcsolódó írásaink