Gazdaság

Magabiztosabb lett a magyar lakosság a pénzügyekben

Minden kiadást előre eltervez a kutatásban részt vevő magyarok 28 százaléka

Az elmúlt egy évben magabiztosabbak lettek a magyarok a pénzügyekkel kapcsolatban – derül ki a KANTAR piackutató felméréséből, amelyet a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készített.

Magabiztosabb lett a magyar lakosság a pénzügyekben
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

A piackutató  2022 májusában vizsgálta a lakosság szubjektív pénzügyi helyzetét kilenc olyan országban, ahol az IPF jelen van. A felmérésben Magyarország mellett Csehország, Lengyelország, Lettország, Észtország, Litvánia, Románia, Ausztrália és Mexikó vett részt.

A kutatásban részt vevő magyarok 52 százaléka azt állította, hogy kiismeri magát a pénzügyi termékek és szolgáltatások területén, egy évvel korábban még 45 százalék nyilatkozott így – ismertetik a felmérésről kiadott közleményben.

A leginkább magabiztos a 35–44 éves korosztály (61 százalék), az átlagnál bizonytalanabbak a 18–24 és 55–65 évesek (47 illetve 34 százalék). A magasabb iskolai végzettségűek, a megtakarítással rendelkezők és azok, akik minden hónapban tudnak félretenni pénzt a jövedelmükből, szintén nagyobb önbizalomról számoltak be a többiekhez képest.

A kutatásban részt vevő magyarok 28 százaléka minden kiadást előre eltervez, ez az arány csaknem megháromszorozódott a tavalyi 10 százalékhoz képest. További 34 százalék kalkulál előre a nagyobb kiadásokkal, és szintén 28 százalék készít kisebb költségvetést.

A 18–24 év közöttiek kevésbé gondolkodnak előre, ha anyagi dolgokról van szó, csak 35 százalékuk készít rendszeresen költségvetést, míg a 65–75 évesek 73 százaléka, így a nyugdíjasok mondhatók a legtudatosabb korosztálynak.

A válaszadók 44 százaléka szerint a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése az iskolák hatásköre, 34-34 százalék jelölte meg a pénzügyi intézményeket és a kormányt, 21 százalék szerint pedig az egyének saját felelőssége a tájékozódás, míg 14 százalék civil szervezetekre támaszkodna.

Kapcsolódó írásaink