Gazdaság
A szocialisták eladták, az új tulajdonosok bezárták a cukorgyárakat
A külföldi bírtokosok célja sok esetben nem a termelés fenntartása volt, hanem a piaci részesedés megszerzése

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője lapunk megkeresésre elmondta: Magyarországon 2008 óta egyetlen cukorgyár működik, Kaposváron. A vállalkozás többségi tulajdonosa az osztrák Agrana csoport. A társaság a 2021-22-es üzleti évben 118 ezer tonna cukrot értékesített. A szakértő rámutatott, a cukortermelés Magyarországon ennél sokkal nagyobb múlttal bírt, hiszen a rendszerváltás környékén hazánk majd hatszor ennyi cukrot állított elő, és 12 gyár működött.
Érdemes azonban hangsúlyozni, hogy az idők során a cukor iránti kereslet is csökkent, sokan egészségesebb alternatívára tértek át. A gyárak bezárása egy hosszú folyamat volt és több tényező is hozzájárult. Ezek közül az egyik legjelentősebb a privatizáció, hiszen a külföldi tulajdonos célja sok esetben nem a termelés fenntartása volt, hanem a piaci részesedés megszerzése. Problémát okozott az is, hogy a versenytársakhoz viszonyítva az ágazat kevésbé volt versenyképes, fejlesztésekre lett volna szükség, amihez pedig forrás kellett volna. Az egyik utolsó szöget az ágazat koporsójába az Európai Unió 2006-os cukorreformja jelentette, amely a gyárak bezárására, a termelés leépítésére ösztönzött.
Így a 400 ezer tonnás hazai cukorkvóta mintegy háromnegyedét visszaadtuk az Európai Uniónak 2007 és 2009 között (A szocialisták kormányzása idején – a szerk), az pedig a gyárak bezárásáért fizetett.
A már nem működő gyárak újranyitása akkor sem lenne egyszerű, ha a gépek meglennének, hiszen a bezárás óta sok idő eltelt. A termelés újraindításához tehát költséges, akár 100 milliárd forintos nagyságrendű beruházásokra lenne szükség – akár valamelyik régi gyár helyén, akár máshol. Ezen felül jelenleg problémát jelent az alapanyag hiánya is, amely egyrészről az aszályos időjárásra, valamint az évek óta mérséklődő termőterületre vezethető vissza.