Gazdaság

Drágulhatnak a citrusfélék egy uniós szabályozás miatt

Drasztikusan csökkenhet a citrusfélék európai kínálata, az árak pedig az egekbe szökhetnek az Európai Unió közelmúltban bevezetett, a korábbinál jóval szigorúbb növényegészségügyi szabályozása miatt.

Drágulhatnak a citrusfélék egy uniós szabályozás miatt
Akkor is drágul a gyümölcs, ha kevesebb érkezik, és akkor is, ha a beszállítók teljesítik a költséges előírásokat
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Jelentősen visszaeshet az Európai Unióba érkező citrusfélék mennyisége a közelmúltban bevezetett, a korábbinál jóval szigorúbb növényegészségügyi szabályozás miatt – értesült a Vg.hu. A gyümölcsök akkor is drágulnak, ha csökken az importált mennyiség, és akkor is többet kell fizetni értük, ha a beszállítók maradéktalanul eleget tesznek az új, szigorúbb előírásoknak.

A szigorítás arra lenne hivatott, hogy a narancslepkék (más néven hamis molylepke) ne kerüljenek az áruval együtt a kontinensre. A dél-afrikai citrustermesztők szövetsége (Citrus Growers Association – CGA) közleményében ráadásul azt állítja, a spanyol déligyümölcs-termesztők lobbija miatt időzítette az EU az új szabályozást a déli féltekén most zajló narancsszezonra. Az alkalmazandó eljárás egyébként költséges, és vitatott a hatékonysága is.

A CGA álláspontja szerint az EU szabályozása sérti a nemzetközi kereskedelemre vonatkozó szabályokat, ezért – az unióval folytatott egyeztetések kudarcát követően – a szövetség a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) fordult, mivel szerintük nem hozhatók olyan korlátozó rendelkezések, amelyek úgy akadályozzák a kereskedelmet, hogy azok tudományosan nem megalapozottak. A rendelkezés miatt jelentős mennyiségű áru ragadt a kikötőkben, és 140 ezer gazda megélhetése került veszélybe.

Kapcsolódó írásaink