Gazdaság

Hasít a pénzügyi kényelem

Ezüstérmesek lettek az okostelefonokon használt alkalmazások között a pénzügyi applikációk. A Magyar Bankholding júliusi online kutatása szerint ezeket csak a közösségi médiák alkalmazásai előzik meg.

Hasít a pénzügyi kényelem
Az okostelefon mint bankkártya-helyettesítő eszköz egyre népszerűbb a lakosság körében
Fotó: MH

Több mint félezer ember bevonásával mérte föl a magyar lakosság pénzügyi szokásainak egy részét júliusban a Magyar Bankholding (MB). Közölték, az okostelefonokon használt szoftverek között a második legnépszerűbbek a pénzügyi applikációk, amelyeket csak a közösségi médiás alkalmazások előznek meg.

A válaszadók 87 százaléka használ olyan közösségimédia-applikációkat, mint a Facebook és/vagy az Instagram. Ehhez közeli, 73 százalékos a pénzügyi programok elterjedtsége, majd ezt követik 45 százalékkal a játékok, 40-nel a webshopok, majd minimálisan lemaradva az online újságok, a streamingszolgáltatások és videómegosztók. Kiderült az is, az okostelefon-birtokosok átlagosan 24 szoftvert tárolnak készülékükön, amelyek közül tizenegyet használnak napi rendszerességgel.

A pénzügyi alkalmazásoknál leginkább az alapvető funkciók a népszerűek. Ide sorolnak a forintátutalások és a számlaegyenleg-lekérdezés, amelyeket a megkérdezettek háromnegyede vesz igénybe. Emellett a válaszadók több mint fele használja készülékén a mobilfizetés funkciót is. A kutatásba bevont 525 ember zöme szerint gyors és kényelmes az interneten intézni pénzügyeket. Az MB hozzáteszi, az internetbanki alkalmazásokat a lakosság 56 százaléka hetente többször, 19 pedig heti egyszer használja.

Kapcsolódó írásaink