Gazdaság

Áramkedvezményre jogosultak az elektromos gyógyászati segédeszközt használók

A nagycsaládosok gázkedvezményéhez hasonlóan az elektromos gyógyászati segédeszközt használók (például mozgássérültek) áramkedvezményre jogosultak, amelyet a kormányablakban igényelhetnek. A vezérelt mérő segíthet ugyan a spórolásban, de ennek a tarifának az igénybevételét nem a felhasználó személye határozza meg.

Áramkedvezményre jogosultak az elektromos gyógyászati segédeszközt használók
Az átlagfogyasztás nagyjából másfélszereséig hatósági áras a fogyasztása annak, aki elektromos gyógyászati segédeszközt használ
Fotó: MH

A társadalombiztosítási támogatással rendelt elektromos kerekesszéket, elektromos mopedet használó mozgássérültek és a hálózati áramról működő oxigénkoncentrátort napi rendszerességgel használók az átlagfogyasztás sávhatárához képest 1697 kWh-val megemelt, kedvezményes sávhatárig jogosultak a rezsicsökkentett áramárra. Tehát egy olyan család, amelynek tagja ilyen kedvezményre jogosult, az átlagos, 2523 kWh/év áramfogyasztáson felül további 1697 kWh/év áramot fogyaszthat a rezsicsökkentett áron. A kedvezményt igénybe vevő háztartások éves szinten így akár 60 ezer forintot is megspórolhatnak.

A kedvezményt a felhasználási hely szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási ügyfélszolgálatán vagy bármely kormányablakban, az erre szolgáló formanyomtatványon igényelheti minden olyan fogyasztó, aki vagy akivel egy háztartásban élő személy napi rendszerességgel használ gyógyászati segédeszközt. Az igénylőlap a kormányhivatal weboldaláról (www.kormanyhivatal.hu) tölthető le.

A kérelem benyújtása során új felhasználási hely esetén igazolni szükséges a szolgáltatásra vonatkozó szerződéses jogviszony fennállását, vagy ha már történt számlakibocsátás, a kérelem benyújtása előtt kézhez kapott utolsó számla teljesítését. A kedvezményre való jogosultság megállapítására irányuló kérelem a kedvezményes év folyamán (augusztus 1-jétől július 31-ig) bármikor benyújtható.

A kormányhivatal ellenőrzi, hogy az adott háztartásban élő személy kapott-e társadalombiztosítási támogatással elektromos gyógyászati segédeszközt. A kedvezményre való jogosultságot határozattal állapítja meg, arról elektronikus úton, 5 napon belül értesíti az egyetemes szolgáltatót.

A vezérelt mérő nem személyhez, hanem felhasználáshoz kötött.

Ahogyan korábban írtuk, a köznapi nevén éjszakai mérő is segíthet az energiamegtakarításban. A vezérelt mérőt azonban a Magyar Energetikai-és Közmű-szabályozási Hivatal lapunk megkeresésére küldött tájékoztatása szerint nem személyhez kötötten, hanem a felhasználás jellege szerint igényelhetik a fogyasztók.

A szolgáltató a vezérelt méréssel naponta legalább 8 órára biztosít villamosenergia-szolgáltatást, előre nem meghatározott időszakokban (az, hogy mikor, a napon belüli rendszerterheléstől függ). Ezért nem lehet előre tudni, mikor működnek ezek az eszközök. Általánosságban nem dugaszolható, hanem fix bekötések kellenek a működéséhez, továbbá külön mérő kell hozzá, és külön áramkört kell kiépíteni a mérőtől a berendezésig – derül ki a hivatal válaszából.

Hozzátették, a külön mérő miatt – a már meglévő felhasználási hely műszaki jellemzőitől függően – külön mérőhely és mérőszekrény is kell a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint. Jogszabály rögzíti azt is, milyen fogyasztók köthetők vezérelt áramkörre, ilyenek jellemzően a villanybojler és a hőtárolós kályha.

Kapcsolódó írásaink