Gazdaság

Aszálykár: rendkívüli intézkedések segítik a termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot, és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is – közölte Nagy István agrárminiszter a tárca keddi közleménye szerint.

Aszálykár: rendkívüli intézkedések segítik a termelőket
A szárazság hatalmas károkat okoz idén, de van megoldás a gazdák számára
Fotó: MTI

A biztosítóknak a kárbejelentéstől számított 14 napon belül kárelőleget kell fizetniük az aszálybiztosítások után, a hitelmoratórium iránti igényt pedig szeptember 15-ig kell a gazdáknak jelezniük a bankok felé – olvasható a közleményben.

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a kormány a történelmi léptékű aszály következményeinek kezelésére létrehozott aszályveszélyhelyzeti operatív törzs által elfogadott intézkedési csomag keretében a gazdálkodók részére 2023. december 31-ig hitelvisszafizetési moratóriumban való részvétel lehetőségét biztosítja.

A moratóriumban való részvétel mindazon gazdálkodók számára segítséget jelenthet, akik már rendelkeznek hitellel, és a jelenlegi rendkívüli helyzetben a gazdálkodási tevékenységük fenntartását és folytatását hitelfizetési kötelezettségeik átmeneti szüneteltetésével látják csak biztosíthatónak.

A miniszter kifejtette, az érintetteknek maguknak kell mérlegelniük, hogy a törlesztőrészletek fizetésének folytatását választják, vagy a hitellel belépnek a moratóriumba.
A gazdáknak 2022. szeptember 15-ig kell nyilatkozniuk személyesen bankfiókban vagy online formában arról, hogy élni kívánnak-e a lehetőséggel.

A fizetési haladék a 2022. augusztus 31. napján fennálló hitel- és kölcsönszerződés, illetve pénzügyi lízingszerződés alapján már folyósított kölcsönök tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségek teljesítésére vonatkozik. Az adós a szerződésből eredő teljesítésre 2022. szeptember 1-jétől kap fizetési haladékot, egészen 2023. december 31-ig – húzta alá Nagy István a közlemény szerint.

E hitelprogramok hamarosan még kedvezőbbé válnak a gazdálkodók számára, hiszen az orosz–ukrán háború miatti, átmeneti uniós szabályok alkalmazásával az Agrárminisztérium növelni tudja a mezőgazdasági termelők számára lehívható kamattámogatási kereteket.

Kapcsolódó írásaink

A moratórium most egy falat kenyér

ĀÉvtizedek óta nem látott aszály sújtja Európát, Magyarországon a kukorica szenvedte a legnagyobb károkat, a kormány hitelmoratóriummal segíti a károsultakat +VIDEÓ

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom