Gazdaság

Nyáron is kályhát, kandallót keresnek a vásárlók

Láthatóan keresik az alternatív megoldásokat a gázfogyasztás csökkentésére a vásárlók, a napkollektorok és napelemek mellett a szilárd tüzelésű kályhák iránt nőtt meg a kereslet - nyáron.

Nyáron is kályhát, kandallót keresnek a vásárlók
Újra keresik a kályhákat, kandallókat, de nem mindenhová telepíthetők
Fotó: mh

Idén nyáron jelentősen nőtt az elektromos áram előállítására szolgáló napelemek, illetve a vízmelegítést szolgáló napkollektorok eladása: a két termékcsoport közös termékkategóriájában júliusban az eladások megháromszorozódtak az előző hónaphoz képest, a tavalyi év azonos hónapjához képest pedig harmincnégyszeres a növekedés. A főleg a hónap második felében eladott napelem többségét az ilyen termékekre specializálódott Marketplace partnerektől rendelték a vásárlók, mert ezek a társaságok kínálják a választék legnagyobb hányadát.

Idén júniusról júliusra hét és félszeresére nőtt a „kandalló” szóra való keresések száma az eMAG.hu-n, korábban a nyári hónapokban legfeljebb a hűtő-fűtő split klímákat övezte hasonló mértékű érdeklődés.

A rezsicsökkentést érintő változások bejelentése nyomán a szilárd tüzelésű (tehát például brikettel, pellettel, szénnel, fával fűthető) kályhák és kandallók forgalma nőtt meg a cégnél: júniushoz képest hétszer annyi, tavaly júliushoz képest pedig majdnem tizenkétszeresére nőttek az eladások. Az elmúlt hónapban a szilárd tüzelésű berendezések adták a teljes forgalom kilencven százalékát, az elektromos kandallók pedig a maradék durván tíz százalékot.

Az elektromos típusok forgalma nem állt le, hiszen nem lehet mindenhol például fatüzelésű kályhát telepíteni, egyes otthonokban pedig elektromos berendezés segíthet csökkenteni, ellensúlyozni a gázfogyasztást, de ezek eladása a tavaly nyárhoz és most júniushoz képest is csak másfélszeresre nőtt.

Kapcsolódó írásaink