Gazdaság

Hortay Olivér: A Brent árváltozás iránya megjósolhatatlan

Joe Biden nem tudta rávenni a nagy olajkitermelő országokat, hogy ellensúlyozzák a nyugati szankciók hatásait, az OPEC-országok ugyanis értelmezhetetlenül kis mennyiséggel növelték csupán a kitermelésüket.

Hortay Olivér: A Brent árváltozás iránya megjósolhatatlan
Nyolcvanhat másodpercnyi keresletre elegendő a bejelentett kitermelésnövelés
Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) történetének legkisebb mértékű kitermelési növeléséről döntött szerdán. A megállapodásban szereplő napi 100 ezer hordó növekmény a globális igény 0,1 százalékát fedezi, ami nem nyújt érdemi segítséget az olajpiaci feszültségek enyhítésében. A portfolio.hu emlékeztet, a 100 ezer hordó csupán 86 másodpercnyi globális olajkeresletnek felel meg.

Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője közösségi oldalán úgy kommentálta, Joe Biden nem tudta rávenni a nagy olajkitermelő országokat, hogy ellensúlyozzák a nyugati szankciók hatásait. A döntés jócskán elmarad az előzetes piaci várakozásoktól; az emelés mértéke - sok elemző szerint - még politikai gesztusként is nehezen értelmezhető.

Az árakkal kapcsolatban Hortay Olivér a HírTV adásában úgy fogalmazott, egyes előrejelzések szerint a Brent ára hordónként a mostani száz dollár körüli árról hetven dollárig is visszaeshet, vagy akár 380 dollárig is emelkedhet, ugyanakkor valójában minden a napi politikától függ, és az árváltozás iránya megjósolhatatlan.

Kapcsolódó írásaink