Gazdaság

Vitézy Dávid: Kelet- és Nyugat-Európát is összeköti a megújult vasúti Duna-híd

Kelet- és Nyugat-Európa között az egyik legfontosabb vasúti kapcsolat vezet át Budapest déli részén – jelentette ki a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkára a megújult déli összekötő vasúti Duna-híd átadóján csütörtökön Budapesten.

Vitézy Dávid: Kelet- és Nyugat-Európát is összeköti a megújult vasúti Duna-híd
A megújult déli összekötő vasúti Duna-híd az avatás napján, 2022. augusztus 4-én
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Vitézy Dávid kiemelte: a megújult híd nemcsak a vasúti személyforgalomban, hanem a nemzetközi teherforgalomban is jelentős szerepet tölt be, mert Európa három kiemelkedően fontos transzeurópai vasúti folyosója vezet át itt. Ezek összekötik a holland kikötőket és Spanyolországot Romániával, a Fekete-tengerrel, a Balkánnal vagy éppen Ukrajnával – tette hozzá.

aaaaaaa
Sereg Tamás, a Duna Aszfalt hídépítési igazgatója, Kikina Artúr, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. vasútfejlesztési igazgatója, Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára és Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója (b–j) a megújult déli összekötő vasúti Duna-híd avatásán
Fotó: MTI/Máthé Tibor

Rámutatott: a déli összekötő vasúti Duna-hídon halad át a Magyarország keleti és nyugati országrészei közötti vasúti forgalom 90 százaléka, beleértve a tranzitforgalmat is. A felújításnak és a kapacitásbővítésnek köszönhetően a híd a következő évtizedekben is megbízhatóan tudja kiszolgálni a vasúti személy- és áruszállítást – hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink