Gazdaság

Fogyasztáskorlátozás jöhet Németországban

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerdán szorosabb energetikai együttműködésről tárgyalt Kanadában – közölte a távirati iroda.

Fogyasztáskorlátozás jöhet Németországban
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Purger Tamás

Hatalmas lehetőség rejlenek a két ország gazdasági együttműködésében, példaként az ásványkincsek kitermelését említette. Néhány héten belül Olaf Scholz német kancellár is Kanadába készül a gazdasági összefogás elmélyítése érdekében – mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter Kanadában.

Melanie Joly kanadai és Annalena Baerbock német külügyminiszter
Mélanie Joly kanadai és Annalena Baerbock német külügyminiszter
Fotó: AFP/Alexis Aubin

A tárcavezető egyben megköszönte az Északi Áramlat–1 vezeték megjavított turbinájának leszállítását. Kanada szolidáris volt Európával – hangsúlyozta Baerbock kanadai hivatali partnerével, Mélanie Jolyval tartott megbeszélését követően. „Közösen lepleztük le az orosz elnök blöffjét” – tette hozzá.

Fogyasztáskorlátozás jöhet Németországban

Minden egyes nappal nő a kockázat, hogy Németország nem tudja feltölteni tározóit és fogyasztáskorlátozás lép életbe – mondta lapunknak Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője. Emlékeztetett, az Északi Áramlaton továbbra is csökkentett mennyiségben érkezik a földgáz, az eredeti kapacitás mintegy ötöde, emellett az árak is tartósan magasan vannak. Ez utóbbi Magyarországot is kedvezőtlenül érinti, ugyanakkor ismert, hazánknak sikerülhet a fűtési szezonig feltölteni a tározóit.

Kapcsolódó írásaink