Gazdaság

A szankciók csak tovább drágítják az energiát

Az átlagfogyasztás felett sem szűnik meg a rezsicsökkentés (a lakossági piaci ár lépett életbe), és az sem igaz, hogy az átlag felett fogyasztó magyarok Európa legmagasabb gázárát fogják fizetni augusztustól.

A szankciók csak tovább drágítják az energiát
Érezhetően kisebbek a rezsikiadásaink, mint 2010-ben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Hétfő óta átalakultak a rezsicsökkentés szabályai. Mind az áram, mind a gáz esetében az átlag alatt már 2015 óta változatlanul ugyanannyit fizetünk mindkét energiafajtáért – emlékeztetett Szalai Piroska munkaerőpiaci és üzleti innovációs szakértő.

Azaz 36 forint/kWh áron használhatjuk az áramot éves 2523 kWh (ami havi átlagosan 210 kilowattóra) limitig, és 102 forintos köbméterenkénti áron kapunk gázt éves 1729 köbméter (havi átlag 144 köbméter) szintig. A limit feletti mennyiséget az áram esetében 70,1 forint/kWh-ért, a gáznál pedig 747 forintos köbméterenkénti áron vehetjük.

A rezsicsökkentés 2013-ban kezdődött hazánkban, negyedével csökkentve a földgáz és a villamos energia árát. Amíg 2010-ben még a magyar lakossági energiaár átlagos szintje az Európai Unió átlagának 90 százaléka volt – mondta Szalai Piroska –, 2021-re 47,7 százalékra csökkent, nálunk volt a legolcsóbb a tagállamok közt.

Az elmúlt évtizedben az átlagkereset reálértéke háromnegyedével emelkedett, tehát összehasonlíthatatlanul kevésbé terheli meg ma a családokat a rezsi, mint 2010-ben – mutatott rá. Míg 2012-ben a lakosság negyedének volt rezsihátraléka, köztük a gyermeket nevelők 35,1 százalékának, addig 2020-ra ez az arány 11,2 százalékra csökkent, és a járvány első évében sem emelkedett.

Összetett árképzés és a tőzsde

A korábbi számláinkban látható, hogy az áram fogyasztói árából 7,8 forint/kWh az áfa, és magának a villamos energiának az ára kb. 12,3 forint/kWh, a többi rendszerhasználati díj. A gáz árából 21,5 Ft/köbméter az áfa, itt külön rendszerhasználati díj nincs, hanem nettó havi 766 forintos alapdíj, amiből a 144 köbméteres átlagos fogyasztás esetén 5,3 Ft esik egy köbméterre, ezért az egyszerűség kedvéért számoljunk 75 forint/köbméter nettó árral – ismertette az árképzés módját a szakértő.

Szalai Piroska felhívta a figyelmet arra is, hogy a gáz holland tőzsdei ára (ezt szokták mérvadónak tekinteni) 2012 óta egészen tavaly májusig 25 euró/MWh volt (ami még a 2021. májusi áron is 85 Ft/köbméter). Majd egy év alatt megmagyarázhatatlanul és előreláthatatlanul megemelkedett, a legutóbbi napi átlagár már 209 euró/MWh (805 Ft/köbméter).

Az áram tőzsdei ára egészen tavaly májusig 60 euró/MWh alatti volt (nagyjából 22 forint/kWh-nak megfelelő), majd itt is hatalmas drágulás következett, s a legfrissebb napi átlagár már 446 euró/MWh (177 forint/kWh).

A szankciók miatt is drága

Mindkét energiatípusnál az árak idén júniustól, az orosz–ukrán háborúra válaszul megalkotott hatodik uniós szankciós csomag elfogadásától még dinamikusabban emelkednek, mint korábban, és semmi jele nincs annak, hogy megállna ez a növekedés.

Ez a csomag egyebek mellett megtiltotta a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az unióba – emlékeztetett a szakértő –, illetve szóba kerültek már gázvásárlási szigorítások is, ám ezt még sikerült megakadályozni.

Hazánk a tavaszi árszintet még tudta volna kezelni. A gáz esetén a hosszú távú orosz gázmegállapodás adott volna alapot rá, az áram esetén pedig Paks, hisz Paks a rezsicsökkentett ár alatt tud áramot termelni.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havonta ad közre nemzetközi ár-összehasonlításokat, ahol folyamatosan a legalacsonyabb a budapesti gázár, és Belgrád után a második legalacsonyabb a budapesti áramár.

Az átlagot fogyasztók esetében ez a későbbiekben sem fog változni, nálunk lesz a legalacsonyabb gáz- és áramár is, de a lakossági piaci ár sem tartozik a legmagasabbak közé, így téves azt állítani, hogy megszűnik a rezsicsökkentés az átlag felett fogyasztók számára.

Kapcsolódó írásaink