Gazdaság

Megugrott az önerőből napelemes rendszert telepítők száma

Megkapták a támogatói okiratot a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” címet viselő pályázat első nyertesei. A programot háromnegyed részben az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközéből finanszírozza – közölte az Index. 

Megugrott az önerőből napelemes rendszert telepítők száma
A napelemparkok intézmények energiaszükségleteit is képesek ellátni
Fotó: MH/Purger Tamás

Megindult a támogatói okiratok postázása azzal a pályázattal összefüggésben, amelynek részeként 100 százalékban megtérítik a napelemek telepítését több ezer család számára – közölte az Indexszel az Energiatakarék SLR Kft.

Azt írták, hogy a tavaly év végén meghirdetett állami pályázat több ezer jogosultja tavasz óta vár, hogy hozzájusson az ígért támogatáshoz. Mivel a kiírás szerint csak átlag alatti jövedelműek pályázhattak – köztük számos nyugdíjas is –, így az őszi áremelkedés miatt nekik különösen égetővé vált, hogy mielőbb kiépíthessék a napelemes rendszerüket – adta hírül az Index. 

Megkapták a támogatói okiratot a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” címet viselő pályázat első nyertesei. A programot háromnegyed részben az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközéből finanszírozza.

A cél az, hogy az átlag alatti jövedelmű, emiatt az energiaszegénység által erőteljesebben fenyegetett háztartásoknak segítsenek. 

A nyertesek akár 2,9 millió forintnyi, vissza nem térítendő támogatást is kaphattak egy legfeljebb 5 kW-os napelemes rendszerre, vagy 11,3 millió forintot kaphattak a hőszivattyús villanyfűtésre történő átállásra. 

„Februárban zárult a pályázat, és március végéig az ügyfeleink kétharmadát értesítették, hogy jogosultak a támogatásra. A tapasztalataink szerint más cégeknél is hasonló az arány. A többiek egyelőre semmilyen információt nem kaptak, elutasítást sem. A jogosultság önmagában azonban kevés, pénz teljes bizonyossággal csak akkor jár, ha a kiíró kiállította a támogatói okiratot az érintetteknek. Ilyen papírt viszont mostanáig senki sem kapott” – foglalta össze a helyzetet Kujáni Péter, az Energiatakarék SLR szakértője.

A cég szerint az áremelkedések miatt aggódó pályázati jogosultak most úgy tűnik, hogy megnyugodhatnak: a kiíró megkezdte a támogatói okiratok kézbesítését. Ez a dokumentum fizetési kötelezettséget jelent az állam számára, vagyis aki megkapja, belevághat a beruházásba.

Nekik húsz hónapjuk lesz megépíttetni a napelemes rendszert, méghozzá azzal a kivitelezővel, akivel előszerződést kötöttek. 

Több mint harmincezer családnak jelent komoly segítséget, ha a következő hetekben mindenkihez megérkezik a támogatói okirat. Iparági becslések szerint ugyanis ennyi érvényes pályázat érkezhetett be az év eleji első ütemben. Számukra gondot csak a napelemes eszközök drágulása okozhat.

„A tavaszi számításaink szerint a 3,5 kW feletti rendszerek árát teljes egészében, az ennél kisebbekét pedig nagyon nagy arányban fedezte volna az állami támogatás. Azóta viszont az infláció és a forint gyengülése drasztikusan megemelte számos termék árát. Emiatt néhány százezer forintos önerőre valószínűleg a pályázók többségének szüksége lesz. Aki ezt nem tudja vagy akarja vállalni, a támogatói okirat kézhezvétele után is visszaléphet és lemondhat a támogatásról” – közölte az Indexszel Kujáni Péter az Energiatakarék szaktanácsadója.

A szakértő szerint megjósolhatatlan, hogy mennyien kapnak támogatói okiratot a következő napokban, hetekben. A véleménye szerint a felkészült cégeknél a telepítői kapacitások rendelkezésre állnak, a határidők tartásával nem lesz probléma. Annak ellenére sem, hogy a rezsicsökkentés részleges kivezetése miatt az önerőből napelemes rendszert telepítők száma is megugrott.

Kapcsolódó írásaink