Gazdaság

Matolcsy: Az ötforintos marad

Egy érmecímlet bevonása nem ítélhető meg a fémárak pillanatnyi alakulásával, az ötforintos pedig marad – derült ki Matolcsy György Balassa Péter jobbikos országgyűlési képviselőnek adott válaszából.

Matolcsy: Az ötforintos marad
Ötforintos érmék
Fotó: mh

A jobbikos képviselő korábban beadott javaslata indoklása szerint az ötforintos érmék már nem kifizetődőek, hiszen az érme alapanyagára már drágább, mint maga az érme.

Egy ötforintos rézből, cinkből és nikkelből áll, a súlya 4,2 gramm, vagyis 238 darab tesz ki egy kilót. A képviselő számítása szerint a háztartási sárgarézhulladék kilója most a színesfémátvevőknél 1500 forint, vagyis jóval több, mint 238 darab ötforintos pénzforgalmi értéke, 1190 forint – írta a képviselő indoklásában.

A jegybankelnök az írásban feltett kérdésekre válaszul elmondta: más szempontokat is figyelembe kell venni egy címlet kivonásánál, nemcsak az alapanyagköltséget, ugyanakkor elismerte, hogy a jelenlegi fémárak mellett most tényleg többet ér egy 5 forintos érme 5 forintnál.

A válaszból az is kiderül, egy érme kivonásánál azt is figyelembe kell venni, mennyire használja a lakosság, illetve azt is, hogy mennyire lenne drága visszagyűjteni a fizetőeszközt. A jegybankelnök szerint jelenleg 764 millió 5 forintos van forgalomban, ha bevonnák őket, akkor 50 százalékos visszaáramlással számolva 1604 tonna érmét kellene a Magyar Nemzeti Banknak, a hitelintézeteknek, a postának és a készpénzlogisztikai szolgáltató cégeknek kezelnie, ami nagy költséget jelentene, emiatt nem célszerű a fizetőeszköz kivezetése.

Kapcsolódó írásaink