Gazdaság

Új részletszabályozások a rezsirendeletben

Új rendeletet adott ki augusztus 1-jén este a kormány, amelyben tisztázza a mikrovállalkozásokra vonatkozó szabályokat is. A lakossági fogyasztók esetében a társasházi felhasználók helyzetét is tisztázza a kiegészítés.

Új részletszabályozások a rezsirendeletben
A szolgáltatók naponkénti mennyiségre bontják az átlagfogyasztást
Fotó: MH

Ismert, augusztus 1-jétől csak a rendeletben rögzített átlagfogyasztásig jár a támogatott ár az áram- és gázfelhasználásra, e fölött a háztartási fogyasztók és az igénylést benyújtó mikrovállalkozások már a lakossági piaci ár szerint kötelesek fizetni.

A mostani rendeletben egyértelműsítik, hogy a rezsicsökkentés a mikrovállalkozásokra is vonatkozik, ha kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helye tekintetében együttesen 3*63 Ampernél nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználók.

A szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, a kedvezményes mennyiség a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzata alapján kerül érvényesítésre, és az e feletti rész elszámolása történik versenypiaci áron.

Az is megnyugtató lehet a kedvezményben részesülő mikrovállalkozásoknak, hogy akkor is jár nekik a rezsitámogatás, ha a szolgáltatójuktól nem kaptak erről értesítést. Ugyanakkor ha az adott mikrocég már nem jogosult erre, külön nyilatkoznia kell, ha ezt nem teszi meg, magas büntetési tételre számíthat – erre a Napi.hu hívta fel a figyelmet.

A portál azokra a helyekre is kitér, ahol ahol vegyesen vannak lakások és mikrovállalkozások. Eszerint ahol az összes felhasználási helyet nézve együttesen 3*63 A-nál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű lakóépület, amelyben a műszakilag megosztott, önálló lakások száma azonos vagy alacsonyabb, mint az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma, marad a rezsicsökkentés, ha közös fogyasztás vonatkozásában 2523 kWh/év/mérési pont alatt maradnak.

Földgáz esetében ez úgy szól, hogy azon, 20 m3/óra kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkező lakóépület, amelyben a műszakilag megosztott, önálló lakások száma azonos vagy alacsonyabb, mint az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma, mint felhasználók a közös fogyasztás vonatkozásában egyetemes szolgáltatásra jogosultak a földgáz esetében is, ha 1729 m3/év/mérési pont (felhasználási hely), azaz 59 132 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) szintek alatt van a gázfelhasználásuk.

Kapcsolódó írásaink