Gazdaság

Támogatott képzésekkel segíti a kormány a Tungsram elbocsátott dolgozóit

A kormány célja, hogy megőrizze a munkaalapú társadalmat, és megvédje a munkahelyeket, ezért mind a három érintett megyében és a fővárosban támogatott képzésben vehetnek részt a Tungsram Operations Kft. csoportos létszámleépítésben érintett dolgozói. A programban személyre szabottan, álláskeresést ösztönző juttatással valósul meg a képzésük, átképzésük, így akinek eddig nem sikerült másik munkahelyen elhelyezkednie, ennek segítségével könnyebben térhet vissza a nyílt munkaerőpiacra – jelentette be Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) keddi közleménye szerint.

Támogatott képzésekkel segíti a kormány a Tungsram elbocsátott dolgozóit
Év végéig 1600 dolgozótól válik meg a nagy múltú vállalat
Fotó: Wikipedia

A Tungsram még áprilisban jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja. A TIM az év végéig elbocsátani tervezett foglalkoztatottak mielőbbi újra munkába állását a Munkaerőpiaci alkalmazkodás támogatása elnevezésű programmal segíti Zala, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, valamint a fővárosban.

A kormányhivatalok segítségével az érintettek olyan szakmai képzésekhez csatlakozhatnak, amelyek a helyi munkaerőpiaci kereslethez igazodnak, így a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat célzott segítséget nyújt az érintetteknek. A mintegy félmilliárd forintból megvalósuló program országszerte több mint 30 szakma elsajátításához nyújt támogatást, a csoportos leépítés folyamata szerinti ütemezésben.

A képzési támogatás összege havi bruttó 250 ezer forint fejenként, amelyből a résztvevők – mivel az álláskeresői támogatásokat csak személyi jövedelemadó és nyugdíjjárulék levonása terheli – 187 500 forintot kaphatnak kézhez a képzés ideje alatt, maximum 12 hónapon keresztül.

Az elmúlt hetekben több állásbörzére is sor került, és a kormányhivatalok folyamatos kapcsolatot tartanak a vállalat képviselőivel a munkavállalók foglalkoztatási helyzetének megoldása érdekében – közölte a TIM.

A programban való részvételre az elbocsátott dolgozók a területileg illetékes kormányhivatal járási foglalkoztatási osztályain jelentkezhetnek. További információ az Nfsz.munka.hu oldalon található – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink