Gazdaság

Ismét igényelhető támogatás elektromos kerékpárokra

Ismét igényelhető támogatás elektromos teherszállító kerékpárok beszerzésére – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Ismét igényelhető támogatás elektromos kerékpárokra
Elektromos kerékpár
Fotó: MH

A közlemény szerint a 2050-re kitűzött klímasemlegességi célok elérésében fontos szerepet játszik a teljes szén-dioxid-kibocsátás ötödéért felelős közlekedési szektor zöldítése, ezért a kormány a klíma- és természetvédelmi akciótervben foglaltaknak megfelelően kiemelt célként támogatja az elektromos járművek terjedését. Tegnap már az ötödik szakasza nyílt meg az elektromos teherszállító kerékpárok beszerzését támogató pályázatnak.

Az idén februárban indult programnak köszönhetően hazánkban négy-ötszörösére növekedhet az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok száma – idézi a közlemény Steiner Attilát, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkárát.

A 400 millió forint keretösszegű pályázatban a magyarországi egyéni vállalkozók egy darab, a gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, valamint egyházi szervezetek és önkormányzatok maximum öt darab e-cargo kerékpárt vásárolhatnak a regisztrált kereskedőktől. Az utófinanszírozott támogatás mértéke a teljes vételár fele, de legfeljebb 500 ezer forint. Az elektromos segédmotorral felszerelt, pedálhajtású, kifejezetten teherszállításra kialakított felülettel rendelkező kerékpárok legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 250 watt lehet – írták.

Fontos, hogy olyan új biciklikre kapható támogatás, amelyeknél a motor kikapcsol, ha a kerékpáros nem folytatja tovább a pedálok hajtását, vagy ha eléri a 25 kilométer/órás sebességet. A hasznos teherbírásnak el kell érnie az 50 kilogrammot, valamint feltétel a nyomatékszenzoros vezérlés is. Emellett kerékpáronként egy pótakkumulátor beszerzése is támogatott – tették hozzá.

Az érdeklődők a pályázat ötödik szakaszában augusztus 5-ig ezen az oldalon igényelhetik a támogatást – közölte a TIM.

Kapcsolódó írásaink