Gazdaság

Az éjszakai mérő is segít a spórolásban

Augusztus első napjával léptek életbe az új rezsiszabályok. Megtakarítás érhető el éjszakai tarifás áram alkalmazásával, a fűtési hőmérséklet egyfokos csökkentése jelentős földgáz-megtakarítást eredményezhet.

Az éjszakai mérő is segít a spórolásban
Megnőtt a kereslet a napelemek iránt, mivel jelentős energiamegtakarítás érhető el velük
Fotó: MH/Purger Tamás

Az átlagfogyasztás mértékéig minden magyar háztartásban fennmarad a rezsicsökkentés. A gáz esetében az átlagfogyasztás évente 1729, havonként 140 köbméter, az áramnál 2523 kilowattóra évente, ami havi bontásban 210 kilowattórát jelent.

Háromgyermekes család a nagycsaládos kedvezménnyel további 550 ezer forintot, a négy gyermeket nevelők plusz 875 ezer forintot takaríthatnak meg. Ezt viszont igényelni kell a kormányhivatalokban – hívta fel a figyelmet a Vg.hu. Rámutattak, a villamosenergia-kvóta fölötti használatért kiszámlázott piaci tarifa 95 százalékkal magasabb a hatóságinál, a piaci földgázé pedig 173 százalékkal.

Megtakarítani, sávhatáron belül maradni több módon is lehet. Éjszakai áramot jellemzően családi házaknál alkalmaznak, ilyen helyeken két fogyasztásmérő van felszerelve. Az ilyen mérők jelentős megtakarítást jelentenek például a családi házaknál működő műhelyek vagy kisboltok számára, de van, aki ebben az időszakban tölti fel villanyautóját is – mondta lapunk megkeresésére Szalai Piroska munkaerőpiaci és üzleti innovációs szakértő. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezeknél a háztartásoknál a mérőnkénti fogyasztás nem adódik össze, mérőóránként külön értendő és számolandó az átlagfogyasztás. A szakértő szerint a családi költségvetés és energiafelhasználás szempontjából egyaránt tudatos döntés az éjjeli áram használata, mivel ez kiegyenlítettebb fogyasztást eredményez, simítja a fogyasztási görbét. A másik energiatudatos felhasználást a napelemek telepítése jelenti – mutatott rá.

Félmilliárd köbmétert érhet egy fok

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) is tudatosságra inti a fogyasztókat. Augusztus elsejei közleményükben azt írták, csaknem félmilliárd köbméter földgázmegtakarítást jelenthet, ha egy fokkal lejjebb vesszük a fűtést. A MEKH szakértői az európai földgázpiaci trendekre reagálva egy-egy rövid tanulmányban dolgozzák fel a piac aktuális történéseit. Az Európai Unió tizenöt százalékos földgázkereslet-visszafogást előirányzó csomagja kapcsán a hivatal szakértői rámutattak, a gázkereslet csökkentésének tervét az európai gázkínálat szűkössége indukálta. Fontos ugyanakkor, hogy a keresletcsökkenés takarékosságon, energiahatékonysági beruházásokon és technológiaváltáson keresztül valósuljon meg. A hivatal szakemberei saját becslést készítettek. A fűtési hőmérséklet 1 Celsius-fokkal való csökkentésének lehetséges hatását az alapján becsülték meg, hogy mennyivel lett volna kisebb a gázfogyasztás, ha a legutóbbi tél 1 Celsius-fokkal melegebb. Az eredmények alapján, ha 2021. október 1. és 2022. március 31. közötti fűtési időszakban átlagosan 1 Celsius-fokkal melegebb lett volna, az 445 millió köbméterrel, 5,4 százalékkal mérsékelte volna a hazai földgázfogyasztást.

A MEKH szakemberei azt is vizsgálták, hogy a Mátrai Erőmű mennyi földgázt tudna kiváltani, ha a jelenlegi, kétblokkos üzem helyett három blokkal üzemelne, 70 százalékos kihasználtság mellett. A számítások alapján ez a működési mód átlagosan 160 MW többletteljesítményt adna, ami 150 millió köbméter földgáz – a téli felhasználás 1,8 százalékának – kiváltására elegendő. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Mátrai Erőműben rendelkezésre álló, alacsony kihasználtságú egységek teljesítményfokozását jelentősen befolyásolja az erőmű műszaki állapota és a tüzelőanyag-ellátás korlátossága. Az összeurópai gázkereslet csökkentése a külföldi szénerőművek teljesítménynövelésével is elérhető – mutattak rá.

Kapcsolódó írásaink