Gazdaság

Ausztrália korlátozni kívánja az LNG-kivitelt

Ausztráliában bejelentették, hogy visszafoghatják a cseppfolyósított gáz (LNG) kivitelét, miután ezt sürgette a versenyügyi és fogyasztóvédelmi bizottság (Australian Competition and Consumer Commission – ACCC) arra hivatkozva, hogy ellenkező esetben hiány alakulhat ki és gyorsan emelkednének az árak jövőre.

Ausztrália korlátozni kívánja az LNG-kivitelt
A robbanás miatt leállított texasi LNG-exportterminál Európa legfőbb ellátója
Fotó: AFP/Sebastien Salom-Gomis

A döntésnek komoly következményei lehetnek a globális ellátásra és árakra, mivel Ausztrália fontos szereplő a piacon, Katarral és az Egyesült Államokkal versenyez a világ legnagyobb LNG-exportőrének a címéért - írja a Világgazdaság.

Az ausztrál bizottság arra figyelmeztetett, hogy többletgázra van szükség a tengeri mezők csökkenő kitermelésének ellensúlyozására, mivel az utóbbiak látják el a keleti partvidéket, ahol az ország lakosságának csaknem a 90 százaléka él.

„A legutóbbi gázjelentésünk szerint a keleti parti gázpiac kilátásai sokat romlottak – hangsúlyozta Gina Cass-Gottlieb, az ACCC elnöke.

A bizottság megállapította, hogy az LNG-exportőrök valószínűleg több gázt vonnak ki a hazai piacról, mint amennyit szállítani terveznek.

Jelenleg 56 petajoule hiányra számítanak, ami a kereslet mintegy 10 százaléka, 14 LNG-szállítmány. Összehasonlításként a Refinitiv Eikon adatai szerint Ausztrália az idén átlagosan havonta száz szállítmányt indított útnak.

A Világgazdaság szerint az ACCC nem csupán arra figyelmeztetett, hogy 2023-ban hiány léphet fel, határozottan arra ösztönzi az LNG-exportőröket, hogy azonnal növeljék a hazai piacra irányuló kínálatukat.

A kivitel visszafogásáról októberben dönt majd a kormány – mondta Madeleine King erőforrásokért felelős miniszter, aki előtte konzultálni fog az LNG-exportőrökkel és Ausztrália kereskedelmi partnereivel.

Kapcsolódó írásaink