Gazdaság

Rubel helyett euróban akartak fizetni

Leállította az exportot szombaton Lettországba az orosz Gazprom. Indoklásul felhozták, hogy Riga rubel helyett csakis euróban hajlandó fizetni.

Rubel helyett euróban akartak fizetni
Fogadóállomás valahol Oroszország határán (Képünk illusztráció)
Fotó: AFP / Romain Doucelin - Hans L

 A Gazprom orosz földgázszolgáltató vállalat szombaton közölte, hogy leállította az exportot Lettországba, mert a balti állam nem teljesíti az általa előírt fizetési feltételeket. Ez annyit tesz, hogy Riga rubel helyett csakis euróban hajlandó fizetni. A Latvijas Gaze lett földgázszolgáltató pénteken jelentette be, hogy mostantól csak euróban tudja kiegyenlíteni a számlát.

Döntésük előzménye, hogy a helyi parlament, azaz a Saeima az ukrajnai háború miatt július közepén betiltotta az orosz gázimportot. Az energiatörvény módosításával elrendelte a földgázellátás diverzifikálását, és a stratégiai tartalékok biztosítását. Noha a döntés nem szólt a tilalom hatályáról, a rigai kabinet még áprilisban úgy döntött, hogy az ország 2023. január 1-jéig leválik az inkrimináltnak tekintett energiahordozóról. 

A törvényt kötelezi a lett földgázszolgáltatót, hogy képezzen stratégiai tartalékot, azaz legkésőbb augusztus 31-éig fel kell(ene) töltenie az Incukalnsban található, föld alatti tározót annyi földgázzal, amennyire a fogyasztóknak október 1. és április 30. között szüksége lehet. Eddig Oroszország volt Lettország legfontosabb ellátója, de mostanra már Litvánia lépett elő elsőrangú partnerként. Riga egyúttal azt tervezi, hogy saját terminálokat épít cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadásához.

Kapcsolódó írásaink