Gazdaság

„Olyan megoldásokra van szükség, amelyek erősítik a saját lábon állást”

Most már az is kérdés, hogy lesz-e egyáltalán elég gáz Európában, egyre nagyobb figyelmet kapnak a gáztárolók. Érdemes megnézni, hogy Magyarország hogy is áll ezen a téren  – mondta közösségi oldalára feltöltött videójában Dömötör Csaba.

„Olyan megoldásokra van szükség, amelyek erősítik a saját lábon állást”
Dömötör Csaba: A hosszú távú szerződések is garantálják a folyamatos töltést
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárának elmondása szerint gyakran hivatkoznak magasabb töltöttségi aránnyal rendelkező országokra, de ez csalóka lehet, mert Csehországban például nyolcvanszázalékos a töltöttségi szint, de ott 45 százalékkal kisebb a kapacitás.

Kifejtette: az, hogy vannak magyar tulajdonban lévő gáztárolók, egyáltalán nem magától értetődő. A szocialista kormányok idején ugyanis a hazai tárolók külföldi kézbe kerültek. 2006-ban az E.ON vette meg őket. Ez a kormány volt az, az Orbán-kormány, amelyik a visszavásárlásukról döntött 2012-ben, és egy évvel később ez sikerült is. A baloldaliak erre reagálva azt mondták, hogy az egész egy nagy meglepetés, továbbá a DK még feljelentést is tett.

Mint kiderült: nagyságrendileg, az E.ON-tól visszavásárolt gáztárolók akkora kapacitásúak, mint a teljes éves magyar lakossági gázfogyasztás.

Objektum doboz

Magyarországon öt nagy gáztároló van – hívta fel a figyelmet az államtitkár, majd hozzátette: együttesen nézve elmondható, hogy Európában Magyarország rendelkezik az egyik legnagyobb tárolókapacitással.

Hangsúlyozta: a kormány egyébként sokféle más módon is dolgozik az ellátás biztonságáért. A hosszú távú szerződések is garantálják a folyamatos töltést, megépült a Török Áramlat magyar csatlakozása, és számos más interkonnektor is épült, amelyeknek az a céljuk, hogy más útvonalon is érkezhessen gáz hazánkba. Nem mellékes szerinte az sem, hogy jelentősen bővült a napelem-kapacitásunk is. Ez környezetvédelmi szempontok mellett azt is segíti, hogy mérséklődjön a függőség.

„Épp ezért olyan megoldásokra van szükség, amelyek erősítik a saját lábon állást, figyelembe veszik Magyarország adottságait, és nem veszélyeztetik az ellátás biztonságát. Reméljük, hogy az Európai Unióban is ez a megközelítés lesz az irányadó” – zárta szavait Dömötör Csaba.

Kapcsolódó írásaink