Gazdaság

Csúcson a foglalkoztatás, rekordalacsony a munkanélküliség

A rendszerváltás óta nem volt ilyen magas a foglalkoztatottak száma Magyarországon, júniusban 4 millió 740 ezren dolgoztak, ami az előző évhez képest közel 50 ezres növekedést jelent – mondta Kutnyánszky Zsolt. Az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár közölte, karnyújtásnyira került a teljes foglalkoztatás hazánkban, a munkanélküliségi ráta 3,2 százalékra mérséklődött, aminél alacsonyabbat még nem mért a Központi Statisztikai Hivatal az elmúlt három évtizedben – derül ki a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) lapunkhoz csütörtökön eljuttatott közleményéből.

Csúcson a foglalkoztatás, rekordalacsony a munkanélküliség
A rendszerváltás óta nem volt ilyen magas a foglalkoztatottak száma Magyarországon
Fotó: MH

A koronavírus-járvány elmúlt hullámait, illetve az orosz–ukrán háború kihívásait mindezidáig jól vészelte át a munkaerőpiac, amelyet támogattak a kormány munkahelyek megőrzését, valamint újak létrehozását ösztönző intézkedései is. A hazai elsődleges munkaerőpiacon változatlanul rekordmagas, 4,5 millió főt meghaladó a munkában állók száma. Az elmúlt három hónap átlagában a munkában állók száma 4 millió 693 ezer főt tett ki, ami az év ezen időszakában 2010 óta az eddigi legmagasabb létszám.

A 15–64 éves népesség foglalkoztatási rátája 74,3%-ra javult, ami a rendszerváltozás óta mért eddigi legmagasabb érték. A növekedés üteme az egy évvel korábbi szinthez képest 1,5 százalékpontot, a 2010-es kormányváltáshoz viszonyítva pedig 18,1% százalékpontot tett ki.

Nemzetközi összevetésben a munkanélküliségi ráta továbbra is az egyik legalacsonyabb az EU-ban, májusban a hatodik helyen álltunk ebben a tekintetben. A regisztrált álláskeresők száma is fokozatosan mérséklődik, a júliusi 231 ezres létszám az elmúlt három évtized második legalacsonyabb értéke. Kutnyánszky Zsolt sikerként értékelte, hogy „míg 2010 előtt a fiatalok munkanélküliségi rátája a 30 százalékhoz közelített, addig ez mára éppen a harmadára, 10 százalékra esett vissza, a számuk az egy évvel korábbi szinthez képest 12 ezer fővel mérséklődött. A kormány a 25 év alattiak adókedvezményével sikeresen ösztönözte a munkába állásukat, ami a foglalkoztathatóság szempontjából érzékeny csoportnál nagy eredménynek számít. A korosztály foglalkoztatását a nyári diákmunka program is ösztönzi, amit a kormány közel hárommilliárd forinttal támogat, ennek keretében jelenleg már mintegy 22 ezer diák dolgozik."

Kapcsolódó írásaink

Rekordalacsony a munkanélküliek száma

Ā2020 júniusa óta 145 ezer fővel sikerült csökkenteni az álláskeresők számát, a foglalkoztatás pedig folyamatosan nő, a március–májusban mért 74,2 százalékos ráta minden eddigi tavaszi adatnál magasabb