Gazdaság

A monetáris politika feladata a másodkörös inflációs hatások elkerülése

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke délután a kamatdöntés hátteréről beszélt.  

A monetáris politika feladata a másodkörös inflációs hatások elkerülése
Virág Barnabás: A kamatemelés jelenti a legnagyobb védővonalat
Fotó: MH/Purger Tamás

A legfontosabb változó jelenleg az infláció alakulása, júniusban tovább fokozódott az áremelkedés. Az infláció 11,7 százalékon, a maginfláció 13,8 százalékon alakult. A havi átárazások mértéke változatlanul a korábbi évekre jellemző szint többszöröse volt. Az a nagyon erős költségemelkedés, ami a világban lezajlott továbbra is gyorsan jelenik meg a fogyasztói árakban – fogalmazott Virág Barnabás a háttérbeszélgetésen. 

A hatósági energiaárakkal kapcsolatos kormányzati döntések augusztustól egy éven át emelik a fogyasztóiár-indexet. Az infláció várhatóan továbbra is az év végéhez közeledve tetőzik. A döntések nem változtatják meg a tartós inflációs kilátásokat, a hatás egy év múlva kiesik az árindexből – mondta az alelnök.

Az orosz–ukrán háború, a koronavírus-járvány esetleges újabb hulláma, a magas nyersanyagárak és a továbbra is akadozó szállítási láncok növelik a recesszió kockázatát a világgazdaságban.

A globálisan meghatározó és a régiós jegybankok többsége az erőteljes inflációs nyomásra reagálva folytatta a monetáris kondíciók szigorítását.

A hazai gazdaságot a második negyedévben még élénk növekedési dinamika jellemezte, júniusban és július első heteiben azonban már egyértelműen megjelentek a lassulás jelei.

A munkaerőpiac változatlanul feszes, a munkanélküliségi ráta továbbra is alacsony. Az elmúlt években jelentős új exportkapacitások épültek ki, ennek eredményeként a világgazdasági környezet normalizálódásával a külső egyensúlyi folyamatokban gyors javulás kezdődhet.

A kormány által hozott intézkedések javítják a költségvetés a folyó fizetési mérleg pozícióját is – fogalmazott az alelnök.

Virág Barnabás azt mondta, a monetáris politika feladata változatlanul az, hogy a leghatározottabban fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében. 

Az alapkamat 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelkedik. Az O/N betéti kamat 100 bázisponttal 10,25 százalékra, míg az O/N hiteleszköz kamata szintén 100 bázisponttal 13,25 százalékra nő. 

A Monetáris Tanács júniusban meghatározott stratégiával összhangban indokoltnak tartja, hogy az egyhetes betéti kamat a döntést követő tender alkalmával ismét összezárjon az alapkamattal. 

Az MNB folyamatosan figyelemmel követi a pénzpiaci kockázatok alakulását is, és szükség esetén az eszköztár minden elemével kész határozottan beavatkozni. 

Az MNB július nyolcadika óta napi rendszerességgel hirdet devizalikviditást nyújtó FX-swap tendereket egynapos futamidőn. Az aktív, rendszeres piaci jelenlét révén az MNB erősíti a monetáris transzmisszió hatékonyságát. 

A swaptenderek eredményesek, a pénzpiacon meghatározó FX-swap hozamok jelentősen emelkedtek. 

Mindaddig, amíg a piaci helyzet indokolja, az MNB készen áll folyamatosan, megfelelő mennyiségben alkalmazni eurolikviditást nyújtó swapezközét - mondta az alelnök. 

Kapcsolódó írásaink