Gazdaság

Magyar–szerb energiaügyi együttműködési lehetőségekről tárgyalt Palkovics László

Energiaügyi kérdésekről tárgyalt Palkovics László Belgrádban - írja a Technológiai és Ipari Minisztérium Facebook-oldalán. A két országnak hasonló a mérete, hasonló a gazdasága, egyiknek sincs tengerpartja, és egyik alatt sincsenek jelentős energiaforrások, így az energiaátmeneti tervük is hasonlóan alakulhat.

Magyar–szerb energiaügyi együttműködési lehetőségekről tárgyalt Palkovics László
A technológiai és ipari miniszter szerint az ellátásbiztonság a legfontosabb
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A hidrogén energetikai felhasználásáról, illetve magyar–szerb energiaügyi együttműködési lehetőségekről tárgyalt Palkovics László technológiai és innovációs miniszter hétfőn Belgrádban. A tárcavezető a találkozókat követően elmondta, ma a világon majdnem mindenhol, de Európában biztosan az energiaellátás biztonsága talán a legfontosabb ügy, ezért Zorana Mihajlovic szerb bányászati és energiaügyi miniszterrel, valamint Nenad Popovic innovációért felelős tárca nélküli miniszterrel is az energiát érintő kérdésekről esett szó - közölte a minisztérium bejegyzésében. 

Mint Palkovics László mondta: Magyarország és Szerbia is elkészítette energiaátmeneti tervét, Zorana Mihajloviccsal pedig hétfőn elemezték azokat a részeket, amelyek terén a két ország együtt tud működni. Rámutatott: a két országnak hasonló a mérete, hasonló a gazdasága, egyiknek sincs tengerpartja, és egyik alatt sincsenek jelentős energiaforrások, így az energiaátmeneti tervük is hasonlóan alakulhat.

Palkovics László rámutatott, hogy mindkét ország számára fontos a saját területén előállított energia, és ez fontos eleme a vonatkozó stratégiának is, hiszen ezeket az energiaforrásokat nem kell külföldön megvásárolni.

„Miután mind a két ország alapvetően újratermelődő energiákról tud beszélni – napenergia, szélenergia, geotermikus energia –, ezért a stratégiájának ezek komoly részét képezik” – húzta alá.

A miniszter úgy folytatta, ezek az energiaforrások viszont technológiai kérdéseket is felvetnek, például a tárolás kérdését, és itt kerül előtérbe a hidrogén. Az ezen a téren történő tapasztalatcseréről írt alá hétfőn együttműködési szándéknyilatkozatot Palkovics László és Zorana Mihajlovic.

Kapcsolódó írásaink