Gazdaság

Mentesülhetnek a gazdák a kötelezettségeik alól aszálykár esetén

Történelmi léptékű aszály sújtja Magyarországot, a magyar gazdálkodókat több, korábban megalkotott törvényi szabályozás segíti az ilyen helyzetben – közölte az Agrárminisztérium vasárnap. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a gazdálkodók a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségek alóli teljes vagy részleges mentesülést kaphatnak.

Mentesülhetnek a gazdák a kötelezettségeik alól aszálykár esetén
A szárazság hatalmas károkat okoz idén
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Közleményükben azt írták: ha a gazdálkodói szerződésekben rögzített területeken a gazdálkodón kívül eső okból nem termett meg a várt terménymennyiség, és ezt a tényt még a betakarítás előtt jelzi a gazdálkodó, illetve amennyiben aszálykárról van hatósági igazolása, az jelenthet teljes vagy részleges mentesülést a vállalt kötelezettségek alól. Ezt a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény részletesen szabályozza.

Abban az esetben is mentesül a szerződésben rögzített mennyiségű mezőgazdasági termény értékesítésének kötelezettsége alól a termelő, ha az ellenőrzési körén kívül eső mezőgazdasági káresemény bekövetkezését a kormányhivatalhoz mint agrárkár-megállapító szervhez történt bejelentés alapján kiállított hatósági döntéssel igazolta.

A minisztérium közlése szerint nincs tudomásuk ezen a területen vitákról, mégis fontosnak tartják felhívni a figyelmet arra, hogy a piaci szereplők közötti esetleges jogvita gyors és hatékony rendezésére javasolják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Etikai Bizottságának a megkeresését.

A közleményben leszögezték: az egész ország érdeke, hogy minél több magyar gazda folytathassa a termelői munkát. Hozzátették: a lakosság élelmiszer-biztonságának záloga a mezőgazdasági termelés folyamatosságának biztosítása. A magyar kormány és az Agrárminisztérium továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri az aszály okozta károk mértékét, és mindent megtesznek a magyar termelők veszteségeinek mérséklése és a termelés folyamatosságának fenntartása érdekében.

Kapcsolódó írásaink

Mérsékli a károkat az Agrárminisztérium

ĀKárenyhítési tájékoztatót tett közzé az Agrárminisztérium (AM), az ország nagy részén ugyanis súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki – közölte az AM szerdán az MTI-vel