Gazdaság

Európában csak Magyarországon védik rezsicsökkentéssel a családokat

A rezsicsökkentés átalakítása az ellenzéki vádaskodásokkal ellentétben nem okoz politikai problémát. A kormány mindent megtesz azért, hogy az átlagfogyasztókat, a nagycsaládosokat, a nyugdíjasokat és a rászorulókat ne érje hátrány.

Európában csak Magyarországon védik rezsicsökkentéssel a családokat
Csak az átlagon felüli többletfogyasztás után kell piaci árat fizetni
Fotó: MH

Az Európai Bizottság szerdán tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be Ursula von der Leyen, hogy a Bizottság vészhelyzeti mechanizmus bevezetését javasolja az energiaválságra tekintettel. Hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak csökkenteniük kell a gázfogyasztást, amiről tudja, hogy nagy kérés, de a jelenlegi helyzetben szükséges. Von der Leyen szerint a legrosszabb szcenárió az, hogy teljesen leállítja Oroszország a gázszállítást Európába, ebben az esetben arra kérik a tagállamokat, hogy 15 százalékkal csökkentsék a fogyasztásukat. 

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság drasztikus terve kedden látott először napvilágot. A terv értelmében Brüsszel előírná, hogy mennyi gázt fogyaszthatnak a tagállamok. A testület vészhelyzeti felhatalmazásokat adna magának, amivel arra kötelezhetné az országokat, hogy csökkentsék a gázfelhasználásukat, ha Oroszország elzárja a gázcsapokat. Az intézkedést ráadásul olyan jogi mechanizmussal támogatná meg Brüsszel, ami szerint a tagállamok minősített többséggel is dönthetnének, megkerülve így az Európai Parlamentet és a tagállami vétójogot is.

Az elhúzódó ukrajnai háború és az elhibázott brüsszeli szankciók következtében egész Európában az egekbe szöktek az energiaárak – írta meg kedden Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán. Hangsúlyozta, Európában csak Magyarországon védik rezsicsökkentéssel a családokat, és a kormány a jövőben is ezt fogja tenni. A rezsicsökkentés fenntartásával az átlagfogyasztás erejéig valamennyi magyar háztartás továbbra is rezsicsökkentett árat fog fizetni. 

Ennek értelmében, az átlag villanyszámla rezsicsökkentéssel 7.750 Ft és az átlagfogyasztó továbbra is 7.750 Ft-ot fog fizetni. Ez az összeg a rezsicsökkentés nélkül 50.833 Ft lenne. 

Arról is beszámoltunk korábban, hogy a baloldali pártok megpróbáltak a tüntetők „hátán" bekerülni a hírekbe, és politikai hasznot húzni az eseményekből, ráadásul kiderült az is, hogy sem együtt, sem pedig külön-külön sem képesek továbbra sem nagyobb tömeget megmozgatni – mondta lapunknak Nagy Ervin politikai elemző. A politológus rámutatott, Gyurcsány Ferenc a múlt héten kétszer is egyértelműen jelezte, készen áll arra, hogy amennyiben a kormány a háborúsinfláció okozta gondok, vagy az Európa-szerte egyre nagyobb problémát jelentő energiaválság miatt megbukik, akkor átvegye az ország irányítását. 

Nagy Ervin kijelentette, a rezsicsökkentés átalakítása az ellenzéki várakozásokkal ellentétben nem okoz politikai problémát. A kormány ugyanis – az operatív törzs felállításával – mindent megtesz azért, hogy az átlagfogyasztókat, a nagycsaládosokat, a nyugdíjasokat és a rászorulókat ne érje hátrány.

A rezsicsökkentés azonban mindenkinek fennmarad az átlagfogyasztás mértékéig – emelte ki a kormány honlapján. Azt írták: az átlagfogyasztásig továbbra is mindenki havi 159 ezer forintot spórolhat meg a rezsicsökkentéssel. Csak az átlagon felüli többletfogyasztás után kell piaci árat fizetni.

Megerősítették, a kormány rendkívüli intézkedésekkel biztosítja, hogy az országnak legyen elég energiája télen is, a rezsicsökkentés pedig fenntartható maradjon. A háztartások háromnegyedét továbbra is 100 százalékban védi a rezsicsökkentés. Csak az átlagon felüli többletfogyasztás után kell piaci árat fizetni – közölték.

Egy átlagfogyasztó – mint ismertették – ma havonta 7750 forintot fizet az áramért, ez a rezsicsökkentés nélkül 50 833 forint lenne. Az átlagos gázfogyasztás havi díja most 15 833 forint, ez a rezsicsökkentés nélkül 131 444 forint lenne. Az átlagfogyasztásig a jövőben is mindenki havi mintegy 159 ezer forintot – évi 1,9 millió forintot – spórolhat meg a rezsicsökkentéssel. Áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti – írták, megjegyezve: azoknak a nagy része is, akik túl vannak a sávhatáron, „igen közel” vannak az átlaghoz, „tehát kis odafigyeléssel” a sávhatár alatt maradhatnak.

Az új szabály augusztus elsejétől lép életbe, ezt követően is az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva a számlák. A számlázási rendszer technikai átállása előkészítés alatt áll, a technikai részletekről a fogyasztók időben tájékoztatást kapnak – írta a Kormany.hu.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója Facebook – bejegyzésében leírta: az a baloldal hergel most a rezsicsökkentés kapcsán és rimánkodik az energiaárak miatt, amely tapsolt a piaci áremelkedést okozó uniós energiaszankcióknak és további, durvább fellépést követel. Az a baloldal, mely folyamatosan ellenezte és fúrja a paksi bővítést, a legbiztosabb és legolcsóbb hazai áramtermelési forrást, és mindeközben az Magyarországnak járó uniós források megakasztásáért lobbizik Brüsszelben.

Kapcsolódó írásaink

Sikertelen ellenzéki hisztériakeltés

ĀHétértékelő. Nincs előrelépés, nincs megújulás, ugyanazokat a hibákat követi el újra és újra a baloldal, mintha nem tanultak volna az áprilisi vereségből – mondta Nagy Ervin politológus