Gazdaság

A magyar példa nyomán divatos lett az extraprofitadó Európában

Európában egyre több helyen vezetik be az extraprofitadót, ám a legtöbb országban az intézkedés csak az energiaiparra vonatkozik – szemben Magyarországgal, ahol az extra adó kiterjed többek között a légi közlekedésre és a pénzintézetekre is.

A magyar példa nyomán divatos lett az extraprofitadó Európában
Egyre több európai országban vezetnek be extraprofitadót, jellemzően az energiaszektorra
Fotó: MH/Purger Tamás

Divatba jött az extraprofitadó Európában, számol be róla a Világgazdaság, hozzátéve, hogy Magyarországon kívül több európai országban is bevezették ezt az intézkedést. A magyar és a többi európai intézkedés között ugyanakkor van egy rendkívül lényeges különbség: míg más országokban az energiacégekre vetették ki az extraprofitadót, addig itthon érintettek egyebek között a pénzintézetek, a távközlési vállalatok, a kiskereskedelem és a légi közlekedés is.

Belgiumban az energiaügyi miniszter, Tinne Van der Straeten, július elején javasolta egyszeri, 25 százalékos adó kivetését a gáz- és áramszolgáltatókra, valamint a kőolaj-kereskedőkre. Még ugyanaznap Pedro Sánchez miniszterelnök elmondta, hogy Madrid a 2022-es és 2023-as pénzügyi év nyereségéből évente mintegy 2 milliárd euró adót szedne be. Olaszországban márciusban 10 százalékos külön adót vezetett be a Draghi-kormány a rendkívüli nyereségre, majd egy hónappal később 25 százalékra emelték az adókulcsot. A törvényhozók egy csoportja ki akarja terjeszteni az adót az energiatermékekkel kereskedő bankok és brókerek extra nyereségére is.

A legradikálisabb tervet a görögök mutatták be, egy május eleji tervezet szerint a kormány a villamosáram-termelők extra nyereségét 90 százalékkal adóztatná meg. Az ebből származó bevételt a közüzemi számlák meredek emelkedésével küzdő háztartások bizonytalan helyzetének javítására fordítanák Görögországban, írja a Világgazdaság. Nem maradt ki a sorból az Egyesült Királyság sem, a britek is egy új 25 százalékos adó tervével álltak elő, ami viszont csak az olaj- és gázipari vállalatok nyereségére vonatkozna.

Ahogyan arra a Világgazdaság is emlékeztet cikkében, az energiavállalatokra kivetett különadó nem ütközött az Európai Bizottság ellenállásába, mivel „a tagállamok megfontolhatják ideiglenes adó kivetését a rendkívüli nyereségre, és kivételesen e nyereség egy részét a fogyasztóknak juttathatják.” A bankszektor ugyanakkor más tészta. Bár több európai országban is vetettek ki különadót a pénzügyi szektorra, csak Magyarország vezetett be különadót az extraprofitjukra. A magyar intézkedés azonban lehet nem marad példa nélküli, Lengyelországban is nemrég tárgyaltak a pénzügyi szektor váratlan nyereségének megadóztatásáról, bár konkrét tervet még nem mutattak be.

Kapcsolódó írásaink