Gazdaság

Újabb szerződéskötések az ellátásbiztonság érdekében

Az Európai Bizottság hétfőn egyetértési megállapodást írt alá Azerbajdzsánnal, ennek értelmében Baku 2027-re több mint kétszeresére növeli gázszállításait az unióba. Olaszország pedig Algériával kötött földgázszállítási szerződést a készletek pótlására – közölte az MTI.

Újabb szerződéskötések az ellátásbiztonság érdekében
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Katona László

A megállapodás, amelyet Ursula von der Leyen, a brüsszeli bizottság és Ilham Aliyev, Azerbajdzsán elnöke írt alá Bakuban, brüsszeli megfogalmazás szerint „kötelezettségvállalást tartalmaz az úgynevezett Déli Gázfolyosó kapacitásának megkétszerezésére annak érdekében, hogy 2027-ig évente legalább 20 milliárd köbméter gázt továbbítsanak rajta az EU-ba".

Az együttműködés keretében Azerbajdzsán már most is növeli az EU-ba irányuló földgázszállítását: a tavalyi 8,1 milliárd köbméterről 2022-re várhatóan 12 milliárd köbméterre – olvasható a testület sajtóközleményében.

Kadri Simson energiaügyi biztos a megállapodással kapcsolatban kijelentette: „Azerbajdzsán már megnövelte az EU-ba irányuló földgázszállítást, és ez a tendencia folytatódni fog: (...) 2027-re várhatóan több mint kétszeresére nő a szállított földgáz mennyisége. Együttműködésünk azonban ezen is túlmutat, felgyorsítva a megújuló energiaforrások elterjedését, és kezelve a metánkibocsátást, ezek a lépések egyrészt növelik az ellátás biztonságát, másrészt hozzájárulnak éghajlat-politikai céljaink eléréséhez."

Ursula von der Leyen pedig úgy fogalmazott: „Új fejezetet nyitunk az Azerbajdzsánnal, az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való elmozdulásra irányuló erőfeszítéseinkben kulcsfontosságú partnerrel folytatott energiaügyi együttműködésünkben. Az energia azonban csak egyike azoknak a területeknek, amelyeken fokozhatjuk az Azerbajdzsánnal folytatott együttműködésünket, és várakozással tekintek a kapcsolatunkban rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázása elé."

Aliyev egyebek között azt emelte ki, hogy az energiabiztonság szempontjából fontos szerepe van annak, hogy Baku és Brüsszel hosszú távra szólóan folytat kiszámítható és kölcsönös bizalmon alapuló együttműködést.

Az Európai Bizottság sajtóközleménye szerint a testület régóta támogatja a Déli Gázfolyosó bővítését, amely jelentős mértékben hozzájárul a biztonságos, megbízható és kiszámítható földgázellátáshoz Délkelet-Európában, továbbá a Nyugat-Balkánon is az Adriai-tengeren áthaladó gázvezetéken keresztül.

Megnövelt földgázszállítási szerződést kötött Olaszország Algériával a kieső orosz gázszállítások részleges pótlására Mario Draghi olasz miniszterelnök egynapos algíri látogatásán, hétfőn.

„Ezekben a hónapokban Algéria lett hazánk fő gázszállítója" – jelentette ki Mario Draghi a két kormány minisztereinek találkozója után. A megbeszélések lehetőséget adtak arra is, hogy felek megerősítsék a földközi-tengeri térség stabilizálása iránti elkötelezettségüket – tette hozzá.

Abdel-Madzsid Tebbun algériai elnök is elégedettségét fejezte ki a kormányközi találkozón elért eredményekkel kapcsolatban.

Algéria lett Olaszország legfontosabb gázszállítója azt követően, hogy Mario Draghi kormánya - Oroszország ukrajnai beavatkozását követően - úgy döntött, hogy függetleníti magát az orosz gázszállításoktól. Oroszország korábban évente 29 milliárd köbméter gázt szállított Olaszországnak. Az észak-afrikai ország tavaly 21,2 milliárd köbméter földgázt exportált Olaszországba, az idén pedig már eddig 13,9 milliárd köbmétert. Algéria a mostani megállapodás értelmében további évi 4 milliárd köbméter gázt szállít Olaszországnak a már elfogadott 21 milliárdon felül.

A gázszállításokat a Sonatrach algériai energiaipari óriáscég biztosítja majd olasz partnereinek, köztük az Eninek. Algéria a földközi-tengeri Transmed gázvezetéken keresztül szállítja a földgázt közvetlenül Szicíliába.

Olaszország a kieső orosz szállítások pótlására más országokkal, köztük Katarral is kötött már megállapodást cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítására, valamint Azerbajdzsánnal.
Mario Draghi egynapos algíri látogatásán 15 megállapodást írtak alá a két kormány illetékes miniszterei, a földgázszállítás mellett például a megújuló energia, az építőipar és a korrupció elleni küzdelem terén.

Kapcsolódó írásaink

Emelkedik a biztonsági földgázkészlet mennyisége

ĀFolyamatosan zajlik a hazai gáztárolók feltöltése a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint. Az ellátásbiztonság érdekében nő a biztonsági földgázkészlet mennyisége is