Gazdaság

Emelkedik a biztonsági földgázkészlet mennyisége

Folyamatosan zajlik a hazai gáztárolók feltöltése a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint. Az ellátásbiztonság érdekében nő a biztonsági földgázkészlet mennyisége is.

Emelkedik a biztonsági földgázkészlet mennyisége
Hazánkban kiemelt szempont az ellátásbiztonság és a rezsicsökkentés fenntartása
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tegnapi közlése alapján május közepén a hazai föld alatti gáztárolókban 1,599 milliárd köbméter földgáz volt, ami 25,27 százalékos töltöttséget jelent. Április közepéhez képest 383 millió köbméterrel nőtt a betárolt készlet.

A hazai földgáztárolóban egyetemes szolgáltató által közvetlenül vagy közvetve betárolandó földgázkészlet mennyiségét a MEKH határozza meg, figyelembe véve az adott szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást. Az egyetemes szolgáltatónak az idén őszre 1,87 milliárd köbméter földgázt kell betárolnia.

Az ellátásbiztonság érdekében nő a biztonsági földgázkészlet mennyisége is, ami kilencszázmillió köbméterről 1,2 milliárd köbméterre emelkedik. A hiányzó háromszázmillió köbmétert október elsejéig kell betárolni.

A hazai tárolói engedélyesek Hajdúszoboszlón, Zsanán, Pusztaedericsen, Kardoskúton és Algyőn üzemeltetnek tárolókat. Az összes magyarországi tárolói kapacitás 6,33 milliárd köbméter. Megírtuk, Magyarországon 2013 óta van érvényben rezsicsökkentés a háztartások számára.

Ennek a legfontosabb feltétele az orosz gáz – jelentette ki Orbán Viktor még februárban, amikor is sikerült arról megállapodni az orosz féllel, hogy egymilliárd köbméterrel több gáz érkezzen hazánkba.

Ahogy arról korábban már szintén beszámoltunk, a Századvég elemzése szerint a rezsicsökkentés intézménye 2013 óta 2600 milliárd forintot spórolt a magyar háztartásoknak. Ugyanis amíg egy átlagos háztartás 2012-ben, a rezsicsökkentést megelőzően kiadásainak mintegy tizennégy százalékát fordította rezsire (2005-ben az emelések előtt ez még csak tíz százalék volt), ez az arány 2019-re nyolc százalékra, majdnem a felére csökkent.

Kapcsolódó írásaink

Magyarország nélkül is lehet olajembargó

ĀRobert Habeck arra számít, hogy végül úgy lesz, ahogy mindig is lenni szokott az EU-ban, vagyis néhány ország kvázi különjogokat – könnyítést, haladékot – kap