Gazdaság

Az Ukrajnában felhalmozódott gabonát minél előbb ki kell szabadítani

Magyarország kész szorosan együttműködni és segíteni az ukrán gabonakivitel azonnali szélesítése érdekében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, miután Mikola Szolszkijjel, Ukrajna agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterével egyeztetett csütörtökön Lembergben.

Az Ukrajnában felhalmozódott gabonát minél előbb ki kell szabadítani
Azonnal és hosszabb távú megoldásokat kell találni az ukrán gabonaexporttal kapcsolatban
Fotó: MH

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a gabonakrízis nem csak Ukrajnát és Magyarországot, hanem az egész világot érinti, és komoly kihívás elé állítja.

A háború sajnálatos következménye, hogy a kikötők zárva vannak, és az a termésmennyiség, amely segít megelőzni a világ más részein az éhínséget, nem kerül forgalomba. Ha ez továbbra is így maradna, akkor a probléma az egész világra kiterjedhet, s azok, akik éheznek, megindulhatnak, és komoly migrációs krízis elé állíthatják Európát – tette hozzá a magyar miniszter.

Nagy István kiemelte: azonnal és hosszabb távú megoldásokat kell találni az ukrán gabonaexporttal kapcsolatban, Magyarország pedig kész együttműködni a kiviteli lehetőségek azonnali szélesítése érdekében. A vasút, az átrakodók és a tárolók fejlesztése rendkívül fontos, közös fellépéssel és megfelelő alátámasztással pedig az Európai Unió is támogathatja ezeket a beruházásokat.

A magyar–ukrán határ menti térségben olyan vállalkozási övezetet kell kialakítani, ahol az új feldolgozó üzemek felépülhetnek, hiszen ez egy stratégiai kérdés, amely hosszú távon jelent élelmezésellátási biztonságot az egész világ számára – hangsúlyozta Nagy István.

A megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a határ menti beruházások tekintetében nemcsak a gabonáról kell beszélni, hanem Ukrajna európai gazdasági kapcsolatainak bővítéséről is. „Északkeleti szomszédunk a kialakult válság kapcsán megoldásként tekint Magyarországra, és kifejezte háláját a magyar kormány konstruktív hozzáállásáért” – közölte a tárcavezető.  

Kifejtette, Ukrajna a világ negyedik legnagyobb gabonaexportőre, a globális piac kilenc százalékát látja el gabonával, emellett 42 százalékos részesedése van a napraforgóolaj és 16 százalékos a kukoricapiacon. „A háború előtti időszakban szomszédunk négyszázmillió főnek elegendő gabonát termelt. Békeidőben Ukrajna exportjának csaknem kilencven százalékát a fekete-tengeri kikötőkön keresztül bonyolította le” – emlékeztetett.

Nagy István szerint az orosz–ukrán háború kapcsán mielőbbi fegyverszünetre és tárgyalásokra van szükség. Magyarország álláspontja kezdettől fogva világos: „mi békét szeretnénk, és az európai fórumokon is ezt képviseljük. Ma már mindenki láthatja, hogy a háború Európának árt a legtöbbet” – tette hozzá a miniszter.

Kapcsolódó írásaink

Hamarabb kezdődött az aratás

ĀAz aszály nagy mértékben megnehezíti a gazdák dolgát, az elkövetkező napokban tovább csökkenhet a hazai termésátlag