Gazdaság

Oroszország kijátszhatja az ütőkártyáit Németországgal szemben

Habár az Európai Unió a szankciókkal Oroszországot akarja büntetni, egyelőre éppen a közösség legjelentősebb állama szenved tőlük a legjobban, és Oroszország még nagyobb fájdalmat tudna okozni Berlinnek, ha szeretne. 

Oroszország  kijátszhatja az ütőkártyáit Németországgal szemben
Eddig az Északi Áramlat-1 tartotta életben a német gazdaságot
Fotó: AFP / John Macdougall

Egyre inkább szorul a hurok Németország körül, ahogy Oroszország fokozatosan kihasználja az unió legjelentősebb gazdaságának energiafüggőségét.

Nemrég elkezdődött az Északi Áramlat 1 gázvezeték előzetes tervek szerinti 10 napos karbantartása. Ez alatt az idő alatt nem fog földgáz érkezni Németországba a vezetéken keresztül.

Berlin ugyanakkor attól tart, Moszkva bármikor végleg leállíthatja a gázszállítást a kulcsfontosságú útvonalon.

A vezetéket üzemeltető Gazprom már június közepén felére csökkentette a Németország felé szállított gáz mennyiségét.

A szövetségi hálózati ügynökség adatai szerint az Északi Áramlat tartós leállása gázhiányt eredményezhet a télen. Az ország szakszervezeti szövetségének vezetője, Yasmin Fahimi a Bild am Sonntagnak nyilatkozva elmondta, hogy mindez beláthatatlan következményekkel járna a teljes német gazdaság és a munkahelyek számára. A német gazdaság egésze ugyanis is rendkívüli mértékben függ az orosz energiahordozóktól, hiszen a német import 35 százalékát teszi ki a gáz- és kőolajbehozatal.

Az energiafelhasználás negyedét földgázzal fedező Németország szinte teljes mértékben behozatalra szorul a nyersanyagból. Korábban az energia-ellátási problémák miatt a világ egyik legjelentősebb vegyipari vállalata, a BASF is leállította egyik németországi üzemét, valamint hírek érkeztek arról is, hogy az üvegipar nehézségei miatt az országban hiány alakult ki sörösüvegekből.

Oroszországnak ugyanakkor nem csak az Északi Áramlat az ütőkártya a kezében: nemrég az Európai Unió figyelme is – egy másik, szintén energiahordozókban gazdag ország – Kazahsztán felé fordult, amely ország felajánlotta, segít pótolni a kieső orosz energia mennyiséget. A közép-ázsiai országgal viszont van egy komoly probléma: hazánkhoz hasonlóan nincs tengeri kijárata, így az egyetlen útvonal, amelyen keresztül Európa hozzájuthat az energiához Kazahsztánból, az az oroszországi Novorosszijszk kikötőjében lévő fekete-tengeri orosz exportterminálba olajat szállító CPC nevű vezeték, amelynek Oroszország a társtulajdonosa.

A nyugati elemzők félelme szerint Moszkva bármikor  akadálytalanul elzárhatja a CPC vezetéket, ezzel pedig a globális olajellátás több mint 1 százalékát zárná el, amely tovább súlyosbítaná az Európában tomboló energiaválságot.

Oroszország a cseppfolyósított földgázra (LNG) is kiterjesztheti a rubel lapú elszámolást. A Gazprom orosz energiavállalat nemrég bejelentett javaslata szerint, amely a pénzügyminisztérium támogatását is élvez. Kirill Polous, a Gazprom főosztályvezető-helyettese szerint az, hogy a rubel alapú elszámolás – amelyet a barátságtalan országokba irányuló exportra alkalmaznak – jelenleg nem terjed ki az orosz LNG-re nem kívánt versenyt támaszt a földgázzal szemben. A lépés, ha megtörténik, tovább bonyolíthatja a globális energiapiacon ármeghatározási folyamatokat, és drágíthatja az LNG-t is, amelyre az Németország, és az Európai Unió is az orosz földgáz elsődleges alternatívájaként tekint.

Kapcsolódó írásaink

Kétségbeesetten készülnek a télre a németek

ĀEgy frissen nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a németek fele attól tart, hogy nem lesz megfelelő fűtése télen az orosz gázszállítások csökkenése és az Európai Unióban egyre növekvő infláció miatt