Gazdaság

Brüsszel a vesztébe hajtaná Európát a globális minimumadóval

Az Országgyűlés hétfő késő délután vitázott a gazdasági bizottság által előterjesztett politikai nyilatkozat tervezetéről, amely a magyar gazdasági érdekekkel ellentétes politikai nyomásgyakorlásnak kíván megálljt parancsolni.

Brüsszel a vesztébe hajtaná Európát a globális minimumadóval
Győri Enikő, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője felszólal a Magyarország gazdasági érdekeinek védelmével ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról szóló politikai nyilatkozat vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Fidesz vezérszónoka, Győri Enikő EP-képviselő leszögezte: „Brüsszelben a kritikus gazdasági helyzetekben is az ideológia diktál. Múlt héten az Európai Parlament a globális minimumadó elleni magyar fellépést elítélő határozatot fogadott el. A dokumentum a globális minimumadó erőltetett bevezetésével a vesztébe hajtaná Európát, az ezt ellenzőket pedig pellengérre állítja.”

Elmondása szerint a brüsszeli tisztelt Ház – a baloldali többség nyomására – fittyet hány a rendkívüli gazdasági helyzetre, a háborúra, az energiaválságra, és adóemelést követel. A globális minimumadó elsietett uniós bevezetése azonban elhibázott lépés: adóemeléshez, munkahelyek tízezreinek ellehetetlenítéséhez és egész Európa versenyképességének romlásához vezetne.

A politikus vérlázítónak találja, hogy ha az unióban egy tagállam él a szerződésekben rögzített jogával, és szót emel a saját és egész Európa érdekét sértő lépés ellen, azzal egyúttal célkeresztet rajzol a saját homlokára. Az EP múlt heti határozata élesen szembemegy a szerződések betűjével és szellemével, továbbá a kettős mérce legnyilvánvalóbb példája.

Győri Enikő felszólított: „Utasítsuk el és kezeljük a helyén az EP állásfoglalását, hisz az nem több egy szokásos, rosszindulatú, szerződésekbe ütköző epizódnál. Van még idő egy józan, Európa érdekét szolgáló megállapodás tető alá hozására.”

Kapcsolódó írásaink

Az adópolitika tagállami hatáskör

ĀAz Európai Parlament szerdai határozatában „elítéli a nemzeti vétót”, miután Magyarország nem támogatta a globális minimumadó bevezetését – írta közösségi oldalán pénteken Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója

Az adópolitika kulcsfontosságú a nemzeti szuverenitásban

ĀAz Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén elfogadta a globális adómegállapodással kapcsolatos nemzeti vétókat kritizáló határozatot. Győri Enikő fideszes EP-képviselő szerint a határozat nem más, mint Magyarország ismételt pellengérre állítása