Gazdaság

Az adópolitika kulcsfontosságú a nemzeti szuverenitásban

Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén elfogadta a globális adómegállapodással kapcsolatos nemzeti vétókat kritizáló határozatot. Győri Enikő fideszes EP-képviselő szerint a határozat nem más, mint Magyarország ismételt pellengérre állítása.

Az adópolitika kulcsfontosságú a nemzeti szuverenitásban
Győri Enikő: A minimumadó megduplázná a vállalkozók terheit
Fotó: MH/Purger Tamás

Győri Enikő fideszes EP-képviselő a szavazás után elmondta: „Nem történt meglepetés, a határozat beleillik a Magyarországot lejáratni próbáló döntések sorába. A nemzeti vétó használata a szerződésekben biztosított joga minden tagállamnak. Épp ezért a határozat nem más, mint Magyarország ismételt pellengérre állítása” – írta a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja a lapunknak küldött közleményében.

Győri Enikő aláhúzta: „Az Európai Parlament ismét bebizonyította, hogy nincs benne nyitottság a józan észre. Ugyanúgy, ahogyan az Oroszország elleni szankciók tekintetében sem volt. Magyarország azért állította meg az uniós szabályalkotást, mert a háborús gazdasági környezetben a globális minimumadó elhamarkodott bevezetése elhibázott döntés volna. A nagy techcégek megadóztatásáról nem született döntés, az amerikai és az ázsiai országok még sehol nem tartanak a globális minimumadó bevezetésével, ezért Európa súlyos versenyhátrányba kerülne, ha előre rohanna” – derül ki a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleményéből.

Győri Enikő hozzátette: „Az adópolitika kulcsfontosságú a nemzeti szuverenitásban, arról nemzeti keretek között kell dönteni. Nem létezik közös fiskális politika, ezért kell egyhangúlag dönteni adózási kérdésekben az unió szintjén.”

A globális minimumadó uniós bevezetésével kapcsolatban az EP-képviselő parlamenti munkája során már többször kifejezte aggályait. A szavazást követően ismét rámutatott: „A minimumadó bevezetése megduplázná a magyar vállalkozások terheit, súlyosan veszélyeztetve az ország gazdasági fejlődését. A gazdasági válsággal fenyegető jelenlegi helyzetben ez rossz lépés. Most a beruházásokat kell támogatnunk azért, hogy megvédjük a munkahelyeket és a családokat. Ahelyett, hogy egy tagállamot folyamatosan célkeresztbe állítanak, inkább olyan megoldást kellene keresni, amely az európai polgárok és a vállalatok érdekeit szolgálja.”

Kapcsolódó írásaink