Gazdaság

Folytatódik az államadósság csökkentése

Fegyelmezett költségvetési politika

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 2892,3 milliárd forintos hiánnyal zárta az első fél évet – közölte pénteken a Pénzügyminisztérium (PM).

Június végéig a központi költségvetés 3040,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 26,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 175,2 milliárd forintos többletet értek el. A május végéig felhalmozott 2737,0 milliárd forintos deficitet figyelembe véve a június havi hiány 155,3 milliárd forint volt, alig negyven százaléka az egy évvel korábbinak. Június végéig az előző év azonos időszakához képest 13,5 százalékkal nőttek az adó- és járulékbevételek – hangsúlyozta a minisztérium tájékoztatója.

A jelenlegi kiszámíthatatlan világgazdasági környezetben, amit az orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciók okoznak, a kormány célja továbbra is világos: Magyarország stabilitásának megőrzése, a rezsicsökkentés, a családtámogatások, ide tartozik a nyugdíjak és a teljes foglalkoztatottság védelme – hangsúlyozták. A kormány továbbra is tartja az idei évre tervezett 4,9 százalékos költségvetési hiánycélt és folytatja az államadósság csökkentését.

Kapcsolódó írásaink