Gazdaság

Feszültségeket okozhat az albérleteknél a kamatemelés

Átlagosan 173 ezer forintot kell fizetni egy kiadó lakásért Budapesten

Egy év alatt a húsz százalékot is meghaladta a budapesti albérletárak emelkedése, így júniusban átlagosan 173 ezer forintot kértek egy kiadó lakásért a fővárosban. A felpörgő infláció és a jegybanki alapkamat emelése ugyanakkor már most megágyaz a következő év albérletpiaci viszonyainak – mutatott rá a Rentingo.com közösségi albérletkereső platform legfrissebb elemzésében.

Feszültségeket okozhat az albérleteknél a kamatemelés
Átlagosan 173 ezer forintot kell fizetni egy kiadó lakásért Budapesten
Fotó: MH

Az infláció felpörgésével együtt júniusban tovább folytatódott a fővárosi bérleti díjak emelkedése: a tavalyi év azonos időszakához képest több mint húsz százalék volt a drágulás, így a bérbeadók átlagosan 173 ezer forintot kértek kiadó ingatlanjukért – derült ki az elemzésből. Az elmúlt években növekvő fizetések miatt a bérlők követni tudták az áremelkedést, és immár átlagosan 166 ezer forintért kerestek kiadó lakást Budapesten, ami 23 százalékos emelkedés 2021 júniusához képest – közölték.

A kétszámjegyű infláció és a jegybanki alapkamat emelése miatt érzékelhetően nőni fog a feszültség a bérbeadói és a bérlői oldal között. A befektetők számára az inflációkövető állampapír immár kétszámjegyű hozama valós alternatívát jelent az ingatlanvásárlással szemben, ezért a következő időszakban lassul majd a kiadó ingatlanok számának emelkedése – hívták fel a figyelmet.

A bérbeadásból realizálható átlagosan négy–hat százalékos hozam ugyanis jelentősen elmarad mind az inflációtól, mind a lakossági állampapírhozamoktól, így egyre kevésbé lesz vonzó bérlakásba fektetni – magyarázták. A bérből és fizetésből élőket főként az élelmiszerárak robbanásszerű emelkedése érinti érzékenyen, csökkenni fog a bérleti díjra elkölthető jövedelmük, ezért nehezebb lesz lépést tartaniuk a bérbeadók által diktált árakkal. Emiatt már a közeljövőben egyre látványosabban nyílhat az árolló a kínálati és a keresleti bérleti díjak között, feszültséget okozva ezzel az albérletpiacon – állapította meg elemzésében a Rentingo.com.

Kapcsolódó írásaink