Gazdaság

Egyre vonzóbbak a külterületi ingatlanok a vásárlók körében

A főváros agglomerációs területén 2022 első félévében az északnyugati szektor legdrágább települései: Nagykovácsi, Üröm és Szentendre

A fővárosi agglomerációs területek a változó ingatlanpiaci helyzet ellenére tartják népszerűségüket, amelynek köszönhetően átlagosan tízszázalékos áremelkedés volt tapasztalható a 2021-es átlagos négyzetméterárakhoz képest. A legfőbb vásárlói motivációt továbbra is az otthonteremtési célok adják.

Egyre vonzóbbak a külterületi ingatlanok a vásárlók körében
A külterületek és az agglomeráció a két leginkább vonzó célterület
Fotó: MH/Katona László

A Pest megyei adásvételek csaknem tíz százaléka már százmillió forint feletti ingatlanárat mutatott – derül ki a Duna House idei első féléves értékesítési adataiból. A legfőbb vásárlói motivációt továbbra is az otthonteremtési célok adják, így a nagyobb ingatlanba költözés, valamint az első lakás vásárlása. A még elérhető otthonteremtési támogatások továbbra is segítséget nyújthatnak azok számára, akik a főváros zajától távol tervezik a családalapítást, a dráguló hitelek azonban csökkenthetik a keresletet – írja a Duna House közleménye.

A főváros agglomerációs területén 2022 első félévében az északnyugati szektorban voltak a legdrágább települések, Nagykovácsiban, Ürömön és Szentendrén is nyolcszázezer és egymillió forint közötti, átlagos négyzetméterárakkal lehetett már találkozni. Szentendrén például a Duna House értékesítési adatai alapján 2021-hez képest huszonhét százalékos volt az áremelkedés mértéke. A második legdrágább agglomerációs terület a nyugati szektor, ahol régóta népszerű települések találhatóak, mint például Törökbálint, Biatorbágy, Budakeszi és Budaörs. A rangsorban következő az északi szektor, ahol 2021-hez képest öt százalékkal emelkedtek az ingatlanárak. Vác elérhető négyzetméterárainak köszönhetően nemcsak az ingázók kedvelt városa, a befektetési célú vásárlók is megjelentek a településen – derül ki a Duna House összegzéséből.

„A Duna House ügyfelei között végzett felmérés alapján főként nagyobb, tágasabb otthon reményében választják a vásárlók a fővárost övező területeket, de sokan az otthonteremtési támogatások igénybevételével első, saját ingatlanjukban, csendesebb, tisztább levegőjű környezetben szeretnének családot alapítani. A népszerűség azonban az árakban is megmutatkozik, szinte mindenhol folytatódott a drágulás. Majdnem minden tizedik tranzakció már százmillió forint felett zárul, de az idei év első felében kétszázmilliónál drágább házakat is adtunk már el Nagykovácsiban, Ürömön, Szentendrén, Érden és Csömörön is. Az eddigi legdrágább lakást idén Ürömön adtuk el száznegyvenkétmillió forintért” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Kapcsolódó írásaink