Gazdaság

Jobban drágultak a vidéki albérletek, mint a fővárosiak

A megyei jogú városok esetében Győr és Kecskemét a legdrágább, átlagosan százhuszonötezer forint a havi bérleti díj

Budapesten átlagosan 7,5 százalékkal nőttek az albérletárak egy év alatt, de a nagyobb vidéki városokban még ezt is meghaladta az emelkedés üteme. Az Otthon Centrum legfrissebb mérései szerint a budapesti VI. kerületben már negyedmillióhoz közelít az albérletárak átlagértéke. Továbbra is a nagyobb panelek a legolcsóbb bérlemények.

Jobban drágultak a vidéki albérletek, mint a fővárosiak
Budapesten az egyszobás bérlakások átlagára 125 ezer forint
Fotó: MH

„A fővárosban a téglalakások átlagos havi bérleti díja 7,5 százalékos emelkedés után 182 ezer forintra nőtt idén” – összegezte az Otthon Centrum elemzési vezetője az albérletpiac egyéves árváltozásait lapunknak küldött közleményé-ben. Soóki-Tóth Gábor elmondta, a legnagyobb vidéki városokban 111 ezer forintos átlagáron lehetett lakást bérelni, ami ugyan a budapesti ár alatt maradt, de az év első öt hónapjában mért 8,5 százalékos emelkedés egy százalékkal már meghaladta a budapesti értéket.

Ez azt jelenti, hogy vidéken, ha kicsivel is, de a növekedés üteme magasabb volt, mint a fővárosban. Az idei bérbeadások alapján a főváros VI. kerülete a legdrágább az országban, itt átlagosan 230 ezer forintos havi díjjal kell számolnia a bérlőnek, amelyet az I. kerület (223 ezer), a II. kerület (220 ezer) és az V. kerület (218 ezer) követ. A legtöbb kerületben nőttek a bérleti díjak, jellemzően öt-húsz százalékkal, azonban a III., XIII. és XIV. kerületekben ötszázalékos csökkenést tapasztalt az Otthon Centrum. A főváros legtöbb kerületében átlagosan százhatvan-kétszázezer forint között ingadozik a havi díj, de a külső kerületekben ennél kedvezőbb áron is lehet lakást bérelni.

Budapesten az egyszobás bérlakások átlagára 125 ezer forint, míg a kétszobásokért 174 ezer, a háromszobásokért 285 ezer forintot kértek. Ugyanakkor a nagyobb lakások esetében az árat jelentősen befolyásolhatják a területi különbségek, leginkább a belvárosi és a külső pesti kerületek között érzékelhető ez – derül ki a közleményből.

A vidéki megyei jogú városok esetében Győr és Kecskemét a legdrágább, átlagosan százhuszonötezer forint a havi bérleti díj. A többi százezer főnél népesebb városban kicsivel százezer forint felett alakult ez az érték. Az egyszobásokért hetvenötezer, a kétszobásokért százezer, a háromszobásokért átlagosan 168 ezer forintot kértek a bérbeadók. A panellakásokat hagyományosan olcsóbban lehet bérelni, és minél nagyobb lakásról van szó, annál kedvezőbb az ár a téglalakásokhoz képest.

Kapcsolódó írásaink