Gazdaság

Jelentős volt a kiköltözési hullám az agglomerációba

Nő az állami támogatások jelentősége

Tovább csökkent Budapest lakossága 2021-ben: 18 ezerrel kevesebben éltek a fővárosban, mint 2020-ban. Emellett több fővárosi kerületben és megyeszékhelyen több mint ezer fővel csökkent a lakosok száma.

Jelentős volt a kiköltözési hullám az agglomerációba
A háború is formálja a nagyvárosok ingatlanpiacát
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A nagyvárosokból jellemzően az agglomerációs körzetekbe költöztek át az emberek országos viszonylatban Érden nőtt a leginkább a lakosságszám, 1400 fővel – tájékoztatott az Ingatlan.com közleményében tegnap. A toplistán szerepel még a 2020-ban első helyezett Rajka, valamint több budapesti agglomerációs település, köztük Gyömrő, Nagytarcsa és Veresegyháza. Jelentősen, 1800–2800 fővel csökkent ezzel párhuzamosan Szeged, Pécs, Debrecen, Miskolc népessége.

A lakosságváltozásban a demográfiai okok mellett nagy szerepe volt a coviddal összefüggő karanténhatásnak is, sokan költöztek a szélesebb és megfizethetőbb kínálattal rendelkező kertes házakba. Balogh László vezető gazdasági szakértő szerint idén várhatóan folytatódhat a nagyvárosok vonzáskörzetében lévő települések lakáspiacának erősödése.

A háborús helyzet miatt bekövetkező változások jelentősen átalakíthatják a nagyvárosok lakáspiaci kilátásait. Lehetséges a befektetők részéről egy lakáseladási hullám, ami az árak jelentős korrekcióját vagy csökkenését eredményezheti. A saját célra vásárlók számára az állami és jegybanki támogatott hitelek, illetve a csok és falusi csok szerepe pedig jelentősen felértékelődhet.

Kapcsolódó írásaink