Gazdaság

A kormány tartja a kitűzött hiánycélt és folytatja az államadósság csökkentését

A jelenlegi kiszámíthatatlan világgazdasági környezetben, amit az elhúzódó orosz-ukrán háború és a brüsszeli szankciók okoznak, a kormány célja továbbra is világos: Magyarország stabilitásának megőrzése, a rezsicsökkentés, a családtámogatások, a nyugdíjak és a teljes foglalkoztatottság védelme. Mindezek mellett kiemelten fontos a fegyelmezett költségvetési politika fenntartása. Ennek érdekében a kormány továbbra is tartja az idei évre tervezett 4,9 százalékos költségvetési hiánycélt és folytatja az államadósság csökkentését - írja a Pénzügyminisztérium közleménye.

A kormány tartja a kitűzött hiánycélt és folytatja az államadósság csökkentését
Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: MH/Purger Tamás

Június végéig az államháztartás központi alrendszere 2892,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3040,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 175,2 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 26,8 milliárd forintos hiányt értek el - áll a közleményben.

A bevételek kapcsán kiemelendő - írják -, hogy június végéig az előző év azonos időszakához képest 13,5 százalékkal magasabban teljesültek az adó- és járulékbevételek. Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi teljesítést a költségvetési szervek bevételei, az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések, valamint az uniós programok bevételei is.

A költségvetés kiadási közül megemlítendő, hogy júniusban is meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek. Nyugellátásokra 2360,6 milliárd forint, a gyógyító-megelőző ellátásra 1073,9 milliárd forintot fordított a kormány június végéig - teszik hozzá.

Az Országgyűlés előtt lévő, 2023-as költségvetési törvényjavaslatban még tovább, a GDP 73,8 százalékára csökkenő államadóssággal és 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számolunk - emelik ki.

Kapcsolódó írásaink