Gazdaság

Zöldminősítést kaphat a földgáz és az atomenergia

A baloldali kifogás elutasításával elhárult az akadály, a rezsicsökkentés és a klímasemlegesség eléréséhez szükség van a nukleáris beruházásokra is

Az Európai Parlament képviselői elutasították azt az indítványt, amely megakadályozta volna, hogy a gáz- és atomenergia-ágazatok bizonyos tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek.

Zöldminősítést kaphat a földgáz és az atomenergia
A paksi atomerőmű is hozzájárul a zöldátmenet megvalósításához
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése a tegnapi napon elutasította a fenntartható tevékenységeket tartalmazó, úgynevezett taxonómiarendelet kiegészítése elleni baloldali kifogást – derül ki a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának lapunknak küldött sajtóközleményéből.

Felhívják a figyelmet: a döntéssel elhárult annak az akadálya, hogy az atomenergia és a földgáz is biztonságos és tiszta energiaforrás minősítést élvezzen uniós szinten. Tóth Edina, Gyürk András és Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselői üdvözölték a szavazás eredményét. Kiemelték, a rezsicsökkentés alacsonyan tartásához és a klímasemlegesség eléréséhez szükség van a nukleáris és földgázalapú beruházásokra annak érdekében, hogy hosszú távon meg tudjuk őrizni az energiaellátás biztonságát és megfizethetőségét.

Tóth Edina EP-képviselő a szavazást követően kiemelte: az európai és a magyar baloldal az utóbbi hetekben mindent bevetett azért, hogy a saját, kudarcos zöldideo­lógiáját érvényesítve megfossza az atomenergiát és a földgázt a zöldminősítéstől, de ez nem sikerült nekik. „Nukleáris energia és földgáz nélkül sokkal kiszolgáltatottabb lenne az unió az olyan válságoknak, mint amilyet most is tapasztalhatunk, emellett a zöldátmenet sem tudna megvalósulni, hiszen a megújuló energiaforrások önmagukban még nem elegendők az amúgy is megnövekedett energiaigények kielégítésére és a rezsiköltségek alacsonyan tartására” – tette hozzá.

Gyürk András rámutatott, hogy az elutasítás volt az egyetlen lehetséges döntés a baloldali kifogásról. „Európa energiaválságban van, ezért minden, a helyzetet súlyosbító, felelőtlen javaslatra határozottan nemet kell mondanunk. A baloldal a kifogással megtámadta a rezsicsökkentést és a klímavédelmet. Ennek viszont – a fideszes képviselők határozott kiállásának köszönhetően – sikerrel tudtunk gátat szabni” – hangsúlyozta a Fidesz EP-képviselője.

Győri Enikő a szavazás kapcsán aláhúzta: „Az zöldgazdaság megvalósításához rengeteg magántőkére van szükség. A magánszektornak ez az úgynevezett taxonómiarendelet jelenti a sorvezetőt a fenntartható befektetésekben. Cégeink nagy részének viszont még segíteni kell abban, hogy fenntarthatóvá és klímasemlegessé váljanak. Ennek a költségeit nem varrhatjuk a polgárok és a vállalkozások nyakába. Ha megvalósult volna a baloldal javaslata, ezek a vállalkozások sosem kapnának forrást az átálláshoz. A realitások talaján kell tehát megalkotni a szabályokat, különben könnyen lehet, hogy az európai vállalatok nagy része nemhogy fenntarthatóvá nem fog válni, de még tönkre is megy.”

A cseh miniszterelnök is támogatta a taxonómiarendelet megerősítését

Petr Fiala cseh miniszterelnök szerint több európai ország számára egyedül az atomenergia és a biztonságos országokból beszerzett földgáz garantálja az energiaellátás biztonságát. Az atomenergiát és a földgázt a fenntartható energiaforrások közé soroló taxonómiarendelet megerősítése a klímacélok megőrzése mellett rugalmasságot biztosít a tagországok számára az energetikai beszerzések és beruházások területén – közölte a cseh miniszterelnök Strasbourgban, az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén.


Az Európai Unió Tanácsa féléves cseh elnökségének prioritásait bemutató EP-vita során Petr Fiala arra kérte a képviselőket, hogy fogadják el a kompromisszumot. Az Európai Parlament tegnap szavazott a taxonómiarendelet módosítását célzó EP-javaslatról, mely a földgázt és az atomenergiát kivenné a fenntartható energiaforrások közül –  közölte a távirati iroda. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a vita során elmondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy az Oroszországból származó energiahordozók szállításának teljes leállására kell felkészülni.

Kijelentette: biztosítani kell, hogy az energia­piac zavarai esetén a rendelkezésre álló gázból minden tagállam számára jusson. Meg kell őrizni az egységes belső piacot, illetve fenn kell tartani az iparellátási láncot – mondta. A koronavírus-járvány időszaka megmutatta, hogy az egoizmus, a protekcionizmus, a zárt határok, az exporttilalmak az egység széttöredezéséhez vezetnek – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.
(VG)

Kapcsolódó írásaink