Gazdaság

Alacsonyabb volt a fogyasztás

Az európai kereslet visszaesése miatt az unióban magasabb volt májusban a betárolt gáz mennyisége, mint egy éve, a források csökkenése ellenére is. Magyarországon szintén jelentősen alacsonyabb volt a fogyasztás.

Az Európai Unióban a betárolt gáz mennyisége tíz százalékponttal volt magasabb májusban, mint egy éve, Magyarországon pedig negyvennyolc százalékkal nőtt – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tegnap a májusi földgázpiaci riportja alapján. A közlemény szerint a háború kitörése óta május volt az első hónap, amikor az európai piacokra érkező összes import csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A megelőző hónapokban a magasabb LNG- és norvég szállítások pótolni tudták a kieső orosz behozatalt, májusban viszont öt százalékkal csökkent az elérhető összes forrás nagysága.

Az orosz import csökkenéséhez hozzájárult, hogy a lengyel, bolgár és finn szállítás leállt a rubelben történő fizetés megtagadása miatt, valamint Ukrajnában kiesett a Szohranovka tranzitútvonal, ami együttesen kétszázhúsz terawattóra (TWh) csökkenést hozott az Európába szállított volumenben. A hónap utolsó napján bejelentették, hogy június elsejétől a holland és dán szállítást is korlátozzák, összesen évi nyolcvan TWh volumenben. A MEKH kiemelte: átmenetileg mérséklődött a globális gázpiaci versengés, ugyanis jó ütemben haladtak az európai tárolófeltöltési programok, és telítődtek az európai LNG-terminálok kapacitásai, továbbá kismértékű volt a kínai LNG-szükséglet.

Az európai kereslet visszaesése miatt volt az EU-ban magasabb a májusban betárolt gáz mennyisége, mint egy éve, a források csökkenése ellenére is – jelezte közleményében a hivatal. Magyarországon szintén jelentősen alacsonyabb volt a fogyasztás: a felhasználás harminckét százalékkal csökkent, a magasabb hőmérséklet hatásától megtisztítva is tizenöt százalékos volt a kereslet visszaesése. A hazai piacra érkező nettó import 1,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest, így sikerült májusban 48 százalékkal többet betárolni, mint az előző év azonos hónapjában – közölte a MEKH.
 

Kapcsolódó írásaink