Gazdaság

A vasút lehet a tengeri szállítás alternatívája

Palkovics László tegnap Isztambulban járt a Bulgária–Magyarország–Szerbia–Törökország közlekedési munkacsoport alakuló ülésén, ahol azt vitatták meg, hogy a négy ország milyen infrastruktúrát épít ki a vasútvonal érdekében.

A vasút lehet a tengeri szállítás alternatívája
Palkovics László szerint fontos, hogy a járműállomány megfelelő legyen
Fotó: MH/Katona László

A vasút lehet a tengeri szállítás alternatívája, erről és az ehhez szükséges fejlesztésekről is egyeztettek a résztvevők a Bulgária–Magyarország–Szerbia–Törökország közlekedési munkacsoport alakuló ülésén – nyilatkozta a technológiai és ipari miniszter tegnap az MTI-nek. Palkovics László telefonon jelentkezett Isztambulból, azt mondta, fél éve,utolsó találkozásukkor több témában is egyeztetett török kollégájával, ezek közül az egyik a Budapest–Belgrád-vasútvonallal kapcsolatos koordináció volt.

Kiemelte, hogy Törökország, a selyemút legnagyobb európai állama konzorciumot hozott létre azért, hogy megvizsgálja, miként lehet legjobban kihasználni a török, majd utána a bolgár–szerb–magyar vas-
útvonalat. Az orosz–ukrán háború megmutatta, hogy a korábban reálisnak tűnő közlekedési módok kevésbé lesznek járhatók, Ukrajnát el kell kerülni – mondta a miniszter.

Közölte: az Európai Unió jelenleg az áruk húsz százalékát mozgatja vasúton, az a cél, hogy ez az arány legalább ötven százalékra nőjön 2050-re.

A közlekedési munkacsoportban azt vitatták meg, hogy a négy ország milyen infrastruktúrát épít ki. Ugyanakkor az is fontos, hogy a teherfuvarozás járműállománya megfelelő legyen – hangsúlyozta Palkovics László, aki az egyik legnagyobb problémának nevezte az elavult állományt. A munkacsoport résztvevői megállapodtak abban, hogy megkezdik a megfelelő szerelvények gyártását, és Palkovics László arról számolt be, hogy Magyarország már bele is kezdett a folyamatba.

A résztvevők abban is megegyeztek, hogy a személyszállítás fejlesztési lehetőségeit is megvizsgálják –
közölte a tárcavezető. Legközelebb októberben egyeztetnek majd, éppen a Budapest–Belgrád-vasútvonalon, egy vonaton.

Kapcsolódó írásaink

Van elegendő vizünk, de számít a bánásmód

ĀMagyarországnak van elegendő vize, de nem mindegy, hogy a vízkészlettel hogyan bánunk – emelte ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter szombat este Győrben, a Víz, amit akartunk elnevezésű ünnepségen